S postupujícím podzimem se víc než kdy jindy toužíme schoulit do teplého domova, nejlépe se sklenkou či hrnečkem něčeho dobrého pro zahřátí v ruce. Domácí vaječný likér připravený trochu netradičním způsobem ocení i muži. Protože není vaječňák, jako vaječňák. Pojďme se pustit do výroby podle našeho receptu.
Co budete potřebovat:
- 70 cl kvalitního alkoholu (bourbon), může být i méně
- 8 žloutků
- 3 dl smetany ke šlehání
- 3 dl smetany 12 %
- 4 dl plnotučného mléka
- 2 dl kondenzovaného mléka
- 20 g mandlového cukru
- 20 g skořicového cukru
- 150 g cukru krystal
- 1 dl francouzského bylinného likéru se silně kořeněnou chutí
- na ozdobení: skořici, nastrouhaný muškátový oříšek, kakao, sekané mandle
Postup výroby domácího vaječňáku
Na mírném plamenu zahřejeme dva druhy mléka a smetanu. Vše společně povaříme, dokud nám nezačnou po stranách vznikat bublinky. Směs se nesmí převařit, jinak by začala houstnout a mohla by se i srazit. Vše necháme zlehka ohřívat a v misce si smícháme vaječné žloutky se všemi druhy cukrů. Studená a teplá část se rozděluje z toho důvodu, aby se žloutky nepřevařily a likér se nesrazil. Lze připravit i studenou variantu, ale ta vydrží jen pár dní. Pokud zvolíme cestu tepelné úpravy, vydrží i několik měsíců. Jakmile se nám ve směsi mléka a smetany vytvoří bublinky, po troškách vmícháme do vaječné směsi. Promícháme a nalijeme zpět do hrnce a pouze prohřejeme. Už nevaříme! Promícháme s alkoholem, který funguje i jako konzervant. Bylinný likér pak dodá tóny koření. Před servírováním ozdobíme skořicí, muškátovým oříškem, kakaem nebo plátky mandlí.
Publikováno: 5. 11. 2019