Ještě než se pustíte s vervou do přípravy cukroví na vánoce, bylo by dobré si vyčistit troubu, aby se cukroví nepřipalovalo a bylo krásně voňavé a do zlata upečené. Z připálenin může do pečeného těsta proniknout nepříjemný zápach. Dnes si řekneme pár jednoduchých rad na čištění trouby bez použití chemie.
Máte vnitřek trouby mastný a sem tam se vám podaří něco připálit? Na takovéto zašpinění si připravte kašičku z vody a sody. Tu naneste na stěny i dvířka trouby. Do lahvičky s rozprašovačem si nalijte ocet a postříkejte pastu. Vzniklá pěna uvolní všechny připáleniny a odstraní mastnotu. Pak už jen stačí setřít a vyleštit do sucha.
Aby se trouba nešpinila tak často, vytřete její vnitřek lihovým octem. K odstranění mastnoty můžete využít i páru. Vložte do trouby kovový hrnec naplněný vařící vodou, zapněte troubu na plný výkon a nechte ji alespoň 15 minut pracovat. Pára mastnotu rozpustí. Po vychladnutí ji stačí omýt saponátem a vodou. A protože práce není zas tolik složitá, zapojte do úklidu třeba manžela.
Publikováno: 12. 11. 2019