Kuře na pomerančích a citronech chutná skvěle v zimě i v létě. Slupky v receptu hrají roli nejen jako barevná dekorace, která zvýrazní jemnou chuť masa a dodá mu svěžest a lehkost, ale hlavně obsahují mnohem více vitaminu C, vápníku a antioxidantů než citronová a pomerančová šťáva a dužnina.
Lahodné kuře na citrusech
Kateřina Winterová vykouzlila toto lahodné kuře ve vestavné multifunkční troubě Gorenje BO76SYB z nové designové řady Simplicity s intuitivním dotykovým ovládáním, adaptivními technologiemi
a automatickými funkcemi.
Suroviny:
- 2 bio citrony
- 2 bio pomeranče
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1⁄2 lžičky mleté́ papriky
- 1⁄2 lžičky chilli vloček
- 8 kuřecích paliček
- 4–8 kuřecích křidýlek
- 1 cibule
- 2 snítky tymiánu + 1 snítka k podávání
- 2 snítky rozmarýnu + 1 snítka k podávání
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Do větší mísy vymačkáme šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče, přilijeme olej, oloupeme a prolisujeme česnek, přidáme papriku a chilli. Osolíme, opepříme a promícháme dohladka. Do marinády vložíme kuřecí́ paličky a křidýlka a promícháme. Maso můžeme nechat odležet přes noc, ale bude mu stačit i 15 minut. Citron a pomeranč (zbylý i vymačkaný) nakrájíme na plátky široké asi půl centimetru. Cibuli oloupeme a také ji nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Kuře rozložíme do pekáče kůží navrch a přelijeme ho zbylou marinádou. Mezi maso naskládáme plátky citronu, pomeranče a cibule. Tymián a rozmarýn nasekáme nadrobno. Bylinky nasypeme na kuře, osolíme ho, opepříme a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Poté vyjmeme citrusy a maso dopečeme dozlatova, zhruba 30 minut. Před podáváním ozdobíme čerstvými bylinkami.
Multifunkční trouba Gorenje BO76SYB
Trouba s extra velkým objemem 71 l se postará, abyste ani vy nezažili v kuchyni žádné zbytečné drama. Trouba si totiž díky inteligentnímu paměťovému systému AdaptBake zapamatuje nastavenou teplotu pro každý přednastavený program a při nejbližším použití sama navrhne poslední (nebo nejčastěji používané) nastavení. Má unikátní, klenutý tvar trouby HomeMade Plus, který je inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Ten umožňuje horkému vzduchu volně cirkulovat a dává možnost péci na více plechách najednou. Trouba je opatřena úpravou proti otiskům prstů a systémem AquaClean pro šetrné čištění vnitřku trouby pomocí páry.
Publikováno: 17. 1. 2020