Jelikož do originál italského risotta patří i víno, inspirovali jsme se a připravili jsme pro vás tento recept, ale pro změnu se sektem. Příprava je jednoduchá a věříme, že vám spojení risotta s tradičním sektem zachutnají.
Italské risotto a sekt
Italské risotto je plnohodnotný první chod. Jeho příprava je jednoduchá. Výhoda tohoto receptu je, že jej můžete vyzkoušet ve více variantách – s krevetami, kuřecím masem nebo houbami. Příprava chodu ale vyžaduje vaši plnou pozornost. Dost často a rádo se připaluje a musíte ho tedy často míchat a hlídat. Důležitou částí přípravy je postupné přilévání kvalitního domácího vývaru.
Pokud máte rádi rýži na sladko, můžete tento základní recept připravit také ve sladké variantě. Stačí rýži ozdobit jahodami nebo malinami.
K oběma variantám se hodí dobře vychlazený sekt. Například Rotkäppchen Demi Sec je nejpopulárnějším sektem v Německu. Zejména díky elegantní ovocné chuti podtržené intenzivním perlením má velmi příjemný buket. Užijte si tento noblesní a vzrušující chuťový zážitek při výjimečných chvílích s přáteli nebo rodinou. Vychutnejte si společné chvíle strávené s rodinou při přípravě tohoto receptu.
Ingredience:
- 300 g rýže Arborio
- 500 ml domácího zeleninového vývaru
- 3 cm másla
- 250 g strouhaného parmezánu
- 1 menší cibule
- 1 lahev sektu
- pár lístků bazalky
Postup:
- Nechte na pánvi rozpustit máslo (malý kousek si nechte stranou) a osmahněte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Nechte ji zpěnit na mírném ohni.
- Přidejte rýži, pořádně ji promíchejte a nechte rýži uzavřít. Prolijte ji následně sektem, stačí tak 1,5dc. Nechte ho vypařit.
- Přidávejte postupně po částech ještě teplý vývar. Vždy počkejte, až se vsákne do rýže a stále míchejte. Postupně přidávejte vývar, dokud rýže není uvařená al dente. Nechte risotto odpočinout.
- Vložte do něj kousek másla a nastrouhaný sýr. Pomalu promíchejte, až vám vznikne krémovité vláčné risotto.
- Na závěr posypejte sýrem a ozdobte bazalkou.
Publikováno: 6. 9. 2020