Je tu podzim a s ním nová úroda červené řepy i další zeleniny, která neodmyslitelně patří k tomuto podkladu ukrajinské národní kuchyně. Z řepy si propůjčuje nádhernou sytě červenou barvu i plnou, zemitou chuť. Tu ještě umocňuje další kořenová zelenina i silný vývar z kostí a masa. Tuto hutnou, zdravou polévku můžete klidně podávat s čerstvým chlebem i jako večeři. Dá se jíst teplá i studená. Vyzkoušejte recept blogerky Live With Anny, a nebudete už chtít nic jiného. Taková je to dobrota.
Bořšč podle Live With Anny
Ukrajinský boršč musí být sytě červený; řepa se proto vaří zvlášť a ještě před samotnou tepelnou úpravou se lehce zastříkne octem nebo citronem. Historicky se používala i kvašená řepa. Do zeleninové směsi se přidává petrželka, kopr a rajčatový protlak nebo i čerstvá rajčata. Boršč je podáván většinou horký, s česnekovými brioškami a kopečkem zakysané smetany s čerstvě nasekanými bylinkami. Vydatnější ukrajinský boršč se doplňuje nakrájeným uzeným vepřovým bokem nebo nakrájenou klobásou.
Tato lahůdka se z Ukrajiny rozšířila nejen do okolního Ruska a Polska, ale i do Finska a až na Kavkaz. Říká se, že každá rodina má svůj jedinečný recept. Vyzkoušejte boršč podle blogerky Live With Anny, a uvařte ho spíš víc, než míň. Je totiž tak dobrý, že jeden talíř rozhodně nebude stačit. A kdoví, třeba po čase vytvoříte svoji rodinnou variantu, a recept budete předávat žadonícím potomkům. Ideálním pomocníkem je nová varná deska, na níž můžete vařit i ve velkých nádobách jakéhokoliv tvaru a počtu – můžete totiž libovolně spojovat plotýnky a vařit prakticky na celé ploše desky. A díky automatickým programům, například pro pomalý var bez připálení, je výsledek zaručený.
Co budete potřebovat:
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g slaniny
- 300 g mrkve
- 100 g petržele
- 50 g celeru
- 1 velkou cibuli
- 500 g hovězího masa
- 3 stroužky česneku
- 600 g červené řepy
- 2 l poctivého hovězího vývaru z morkových kostí a masa (případně si pomozte kostkou bujónu)
- 6 kuliček nového koření
- 3 listy bobkového listu
- 1 lžičku soli
- 500 g kysaného zelí
- 400 g zakysané smetany
- 400 g balkánského sýra
- krajíce čerstvého chleba podle počtu osob
- 500 g brambor
A jak tu dobrotu připravit?
Ve velkém hrnci si rozpalte olivový olej a lehce na něm orestujte na kostky nakrájenou slaninu. Poté přidejte na větší kostky nakrájenou mrkev, petržel a celer a vše restujte zhruba 10 minut. K restované zelenině přidejte cibuli a nechte se zeleninou lehce zpěnit.
K zeleninovému základu poté přidejte na menší kostky nakrájené hovězí maso a nechte ho zprudka zatáhnout. Nakonec přidejte na plátky nakrájený česnek a na větší kousky nakrájenou červenou řepu, kterou můžete předtím případně krátce povařit zvlášť – polévka pak bude ještě výrazněji červená. Zalijte vývarem, dochuťte solí, novým kořením, bobkovým listem a přiklopené nechte pomalu táhnout při nízké teplotě, dokud nebude maso měkké. Může to trvat zhruba dvě hodiny. Mezitím na jiné plotně uvařte brambory, nakrájejte je na kostičky a orestujte. Do hotové polévky nakonec přidejte lehce pokrájené a propláchnuté kysané zelí.
Podávejte se zakysanou smetanou, kostičkami orestovaných brambor, nadrobno nakrájenými bylinkami (koprem nebo petrželkou) a s krajíci čerstvého chleba. Můžete přidat i na kostičky nakrájený balkánský sýr.
Náš tip: Vyzkoušejte indukční varnou desku MORA VDIS 658 FF
Nová indukční varná deska MORA VDIS 658 FF nadchne každého kuchaře nejen flexibilitou varné plochy, ale i automatickými programy a mnoha speciálními funkcemi. A také dostupnou cenou.
Díky speciální oktagonové zóně FlexiZone umožňuje spojovat plotýnky a využít prakticky celou plochu varného panelu. Bez problémů tak můžete vařit v nádobí libovolného tvaru – od malých hrnců a rendlíků až po skutečně velké kastroly a pekáče jakéhokoliv tvaru; varné plotýnky vlevo i vpravo jde totiž flexibilně propojovat. A tak můžete na spojenou zónu umístit klidně i tři hrnce. Po zapnutí varné desky se automaticky zaznamenává poloha hrnců a během 10 sekund se automaticky aktivuje příslušná varná zóna – samostatná nebo spojená FlexiZone, pod kterou se hrnec nachází.
Publikováno: 11. 10. 2020