Zkuste si letos vyzdobit domov vlastnoručně vyrobenou vánoční hvězdou. Bude nejen krásná, ale i opravdu chutná. Proto raději rovnou vyrobte dvě – jednu můžete s dětmi a blízkými sníst, druhá bude vonět a zdobit třeba kuchyňské okno. Přesně tak to letos udělala Petra Veselá – veleúspěšná výkonnostní sportovkyně: mistryně ČR v běžeckém lyžování, duatlonu a biatlonu, mistryně Evropy v týmovém závodu Spartan Race a několikanásobná vítězka dalších extrémních závodů. Hvězdu, kterou připravila s moderátorem Evropy 2 Ondrou Urbanem, hravě zvládnete upéct ještě před svátky i vy!
Vánoční hvězda Petry Veselé
Co budete potřebovat:
- 450 g polohrubé mouky + ještě cca 50 g na posypání
- 180 ml mléka
- 2 vaječné žloutky (bílky použijeme na potření hvězdy)
- 20 g čerstvého droždí
- 50 g másla
- 50 g krystalového cukru
- 20 g vanilkového cukru (1 sáček)
- špetku soli
- cca 200 g Nutelly
- kuchyňský robot
Postup:
- Přichystáme si kvásek: ohřejeme si mléko. Pozor, nesmí být horké, ideální teplotu má, když nás prst smočený v něm nepálí. Do ohřátého mléka přidáme 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Necháme ho v teple vzejít - zvětšit objem.
- V míse robota smícháme všechny suroviny kromě másla a pomocí hnětacího háku vypracujeme dohladka. Na závěr přidáme do těsta máslo a zapracujeme ho do těsta. Necháme robot pracovat tak dlouho, až je těsto krásně hladké a nelepí.
- Lehce pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě zhruba hodinu kynout.
- Následně si těsto rozdělíme na čtyři části, které si rozválíme. Pomocí kulaté formy a nože vytvoříme z každé rozválené části kulatý plát.
- Tři pláty pomažeme rovnoměrnou vrstvou Nutelly.
- Přichystáme si plech a pečící papír. Jednotlivé kulaté pláty naskládáme na plechu rovnoměrně na sebe.
- Doprostřed těsta položíme malý hrneček, kterým si vyznačíme střed a kolem kterého vykrájíme 16 výsečí.
- Zaměříme se vždy na dva pruhy těsta, které jsou naproti sobě v páru, každý proužek 2x zakroutíme (v rámci daného páru směrem od sebe) a následně je spojíme — toto budou jednotlivé cípy naší hvězdy.
- Na závěr již smotanou hvězdu potřeme bílkem, který nám zbyl.
- Pečeme na 170 stupňů zhruba 30-35 minut.
Těsto na vánočná hvězdu Patra s Ondrou připravili pomocí robotu v retro designu. Je nejen krásný, ale i výkonný a všestranný. Proto už odteď přenechejte šlehání, míchání a hnětení vysoce vyškolenému asistentovi! Robot má planetární systém míchání, kdy se míchací zařízení otáčí kolem své osy, zatímco se mixovací hlava otáčí v opačném směru. Tento skvělý vynález zajistí, že se všechny složky dokonale a rovnoměrně propojí a provzdušní, a těsto nebo směs tak budou pružné a nadýchané. Mixovací nádoba z nerezové oceli o objemu 4,5 l dodává zařízení moderní a elegantní vzhled a prodlužuje jeho životnost. Průhledné víko usnadňuje kontrolu nad celým procesem, zabraňuje rozstříkávání obsahu a umožňuje plynule přidávat přísady. Nádobu jde mýt v myčce nádobí. Robot je dodáván s hákem na těsto, šlehací metlou, plochou a flexi metlou. Můžete dokoupit i další příslušenství. |
Publikováno: 25. 12. 2020