Jaro je v plném proudu a my se již můžeme radovat z prvního vypěstovaného ovoce. Kdo byl neměl rád čerstvé jahody, angrešt nebo třešně a višně? Z čerstvého ovoce připravíte mnoho lahodných pokrmů, my vám přinášíme recept na výbornou studenou polévku, jahodové gazpacho.
Po podzimní sklizni uběhlo několik chladných měsíců a nyní opět přichází čas, kdy budeme mít možnost kouzlit s čerstvým ovocem. A aby to čerstvé ještě lépe chutnalo, doporučujeme jej vybírat v biokvalitě. Při pěstování ovoce i zeleniny v biokvalitě musí farmáři dodržovat přísná pravidla a používat pouze přípravky na ochranu rostlin, které jsou pro ekologické zemědělství povolené, tedy často na přírodní bázi. Používají se například výluhy z bylin, mikroorganismy nebo rostlinné oleje.
Farmy svým působením výrazně napomáhají k obnově a zachování půdní úrodnosti pro další generace. K lepšímu stavu životního prostředí přispívají i kratší distribuční cesty, neboť farmy fungují převážně lokálně a nedovážejí své produkty tisíce kilometrů. Svým lokálním působením napomáhají také k rozvoji místní ekonomiky.
Přesvědčte se sami
Vrchol jara je ideálním obdobím k výletům, a to obzvlášť na ekofarmu. Najdete zde nespočet čerstvé zeleniny, jako jsou cukety, chřest, květák, kedlubny, saláty, mrkve i okurky, ale i první ovoce. Kromě čerstvých plodin na farmách seženete i kvalitní mléčné výrobky a maso v biokvalitě.
Náš tip:
Domácí jahodová polévka
- 300 g jahod
- 1 ks okurky, oloupané
- 2 ks papriky (červená a zelená)
- 5 ks loupaných rajčat
- hrst chilli papričky
- sůl a pepř podle chuti
- máta na ozdobu
Pokrájejte očištěné jahody a dejte je do hrnce. Podlijte pár lžícemi vody, přidejte lístky máty a přiveďte k varu. Vařte po dobu 5 minut a poté vypněte. Jakmile směs vychladne, přidejte další ingredience a směs dohladka rozmixujte. Na závěr ozdobte mátou.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Publikováno: 21. 5. 2021