Sezona grilování je v plném proudu, co si takhle, kromě masa nebo zeleniny, ugrilovat třeba sýr? Provedeme vás nepřebernou nabídkou sýrů, z nichž si jistě vyberete ten svůj, který si můžete připravit podle našeho receptu, ale fantazii se samozřejmě meze nekladou.
Grilovaný sýr: Jak vybrat ten správný?
Také jste už někdy slyšeli, že se dá ugrilovat téměř cokoliv? Opak je pravdou. Alespoň tedy v případě sýrů. Ne každý druh se totiž na oheň hodí, což ale neznamená, že byste měli zůstat jenom u těch, které jsou k tepelné úpravě určené. Grilovat můžete i sýry s modrou plísní, když víte jak na to a vybíráte z kvalitních produktů.
Balkán a oblast Středního Východu jsou místem, odkud se vzal úplně původní sýr určený k tepelné úpravě na ohni – halloumi. Důvodem byl nedostatek potravin, konkrétněji masa, který místní obyvatelstvo přiměl k tomu, aby vyzkoušeli i něco nového. A tak se zrodil grilovaný sýr, jak ho známe dodnes. Čím dál větší popularitě se těší zvlášť v letním období, kdy se připravuje na různé způsoby. Mějte však na paměti, že základem receptu je výběr kvalitního produktu.
Z jakých druhů vybírat?
Na gril se obecně hodí sýry s pevnější strukturou, takže na čerstvé a tavené sýry raději zapomeňte. Skončily by roztavené na uhlících. Raději sáhněte po tradičním hermelínu nebo kozím sýru.
Halloumi a oštěpek
Nechcete-li se upínat k tradičním sýrům, vyzkoušejte řecký sýr typu halloumi. Vyrábí se z kozího a ovčího mléka, v našich podmínkách ale najdete často i kravské alternativy, a díky jeho pevné struktuře se grilováním neroztéká, takže ho nemusíte balit do alobalu. Překvapí vás svou lahodnou chutí. Nejlépe si ho vychutnáte jako praví Řekové – po ugrilování ho pokapejte olivovým olejem, citronovou šťávou a okořeňte bílým pepřem.
Netradiční grilovaná pochoutka pochází ze Slovenska a vyrábí se z ovčího mléka, kdy se po odstátí namáčí ve slané vodě. Na rozdíl od halloumi ho ale doporučujeme grilovat na alobalovém tácku. Jeho chuť není třeba nikterak dochucovat. Pakliže vyberete zauzený oštěpek, nijak ho neupravujte, jeho lahodná příchuť by se dalším kořením ztratila.
Jednoduchý grilovaný sýr s bylinkami
- 300 g sýru (např. halloumi)
- extra panenský olivový olej
- sůl a čerstvě mletý pepř
- bylinky – bazalku a mátu
- citron
Sýr doporučujeme nakrájet na plátky a potřít olivovým olejem z obou stran. Grilujte jej maximálně dvě minuty, a to z každé strany. Na závěr přidejte sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky s plátkem citronu k pokapání. Servírovat doporučujeme s čerstvou zeleninou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.
Publikováno: 26. 5. 2021