Každý z nás někdy pije v terénu... ať už vodu či limonádu z PET lahve, či nějaký jiný nápoj z plechu, tetrapakového nebo dalších obalů. Avšak pozor, ne vždy se můžeme na zdravotní nezávadnost obalu 100% spolehnout. Poradíme, čeho byste se měli všímat.
Materiály, ze kterých se lahve vyrábějí, mohou být různé. Nejčastěji se setkáváme se čtyřmi variantami, se sklem, plastem, plechovkami a vícevrstvým papírovým obalem, každá z nich má své plusy i mínusy. Skleněné lahve jsou tvrdé, odolné vůči teplotám i chemikáliím a poměrně dobře recyklovatelné. V kabelce se však po pár hodinách pěkně pronesou. Mnohem praktičtější jsou plechovky, podobně jako vícevrstvé papírové obaly. Jsou však většinou neprůhledné a vydrží daleko kratší dobu než PET lahve. Z hlediska funkčnosti tak stále vyhrává plast. Patří totiž mezi nejlehčí materiály, rozbíjí se jen velmi těžko, snadno se recykluje a jeho uhlíková stopa není příliš vysoká. Kvalitní produkty jsou přirozeně bez BPA, ftalátů a dalších škodlivých látek.
Sklo v roli prémiového materiálu
Skleněné lahve jsou sázkou na jistotu. „Nemusíte se u nich bát žádných závadných látek, kromě toho nepřejímají pachy a zachovávají původní chuť nápojů. Jsou ale křehké a jejich výroba je energeticky velmi náročná,“ podotýká výživový specialista a poradce Vladimír Koukal. Největší nevýhodou skleněných lahví zůstává to, že jsou těžší, takže se na jejich dopravu spálí více nafty. Vozí-li se tyto lahve stovky kilometrů z výrobny až do obchodů, bývá plastová lahev z hlediska životního prostředí vhodnější.
Návrat k PET lahvím
Plasty, nejčastěji z PET, se v současné době těší největší oblibě. Jsou lehounké, prakticky nerozbitné a snadně se s nimi manipuluje. Někteří výrobci navíc produkují i plně recyklovatelné obaly. To znamená, že jsou kompletně celé vyrobené z PET materiálu, a to včetně etikety a víčka. Takový obal pak můžete jednoduše vzít a vyhodit ho do kontejneru na tříděný odpad. Při recyklaci PET lahví je navíc spotřebováno až 6× méně fosilních paliv než při recyklaci skla.
Lehký a snadno recyklovatelný papír
Papírové obaly jsou z hlediska životního prostředí asi nejpřijatelnější. Není divu, papír je totiž přírodní surovina – a tudíž je velmi dobře zpracovatelný. Jeho nevýhodou je pouze nízká odolnost, rozhodně nevydrží tak dlouho jako sklo nebo plast. Klidně ho ale můžete použít opakovaně.
Zázrak jménem TetrapakCraft
Na oblíbenosti získávají v poslední době i nápoje balené do vrstveného kartonu. Jsou lehké, mají atraktivní design a nápoje v nich vydrží poměrně dlouhou dobu chutné a čerstvé. Horkou novinkou na trhu je takzvaný TetraPak Craft, který je z 80 % vyrobený z obnovitelných zdrojů – dřeva a cukrové třtiny. V porovnání s běžným tetrapakem má daleko nižší hmotnost a je mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Z vnější vrstvy byl navíc odstraněn lak, díky čemuž je obal ekologičtější.
Pozor na plechovky
Nespornou výhodou plechovek je fakt, že perfektně zachovávají chuť nápojů. Jsou malé, skladné a hodně odolné. Při jejich výrobě je však do ovzduší produkováno velké množství toxického odpadu, což je značně neekologické. Podobně jako u skla je i v případě jejich recyklace spotřebováno velké množství fosilních paliv.
Publikováno: 12. 9. 2021