Chcete letos změnu? Místo nejedlých ozdob postavte doprostřed svátečního stolu lahodný, nadýchaný vánoční stromeček z kynutého těsta, z něhož si může každý odlomit podle libosti. Během chvíle bude stromeček pryč, ale pohled na spokojené tváře vás bude hřát ještě dlouho. Dobré je, že touto dobrotou můžete obdarovat i své známé. Ne nadarmo se říká, že nejlepší dárky jsou ty, které jdou sníst. Máme pro vás zaručený recept autorky blogu S vášní pro jídlo, a to i ve video verzi. Takže je úspěch jistý.
Připravte si suroviny na výrobu stromečku
Na těsto:
- 2 ½ hrnku hladké mouky
- 2 lžíce cukru krystal
- 7 g sušeného droždí
- 1 hrnek mléka
- 40 g másla
Na náplň:
- 50 g změklého másla
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžíce skořice
K dokončení:
- vejce
- badyán
- cukr moučka
Jak na to?
Do mísy prosijte hladkou mouku, přidejte cukr a droždí a promíchejte. Mléko společně s máslem ohřejte jen tak, aby se máslo rozpustilo a nechte zchladnout na tělesnou teplotu. Potom je nalijte k mouce a vypracujte hladké těsto. Nechte vykynout na teplém místě bez průvanu asi 45 minut. Ideálním pomocníkem je speciální funkce pro kynutí, kterou je vybavena Kayina kombinovaná parní trouba.
Mezitím si připravte náplň: promíchejte změklé máslo s třtinovým cukrem a skořicí na pastu.
Vykynuté těsto na pomoučené ploše rozdělte na tři části, rozválejte je a prsty vytvořte trojúhelníky o výšce asi 30 centimetrů. První trojúhelník položte na pečící papír, namažte polovinou náplně, přiklopte jej druhým trojúhelníkem, který rovněž pomažte. Nakonec přiklopte poslední trojúhelník těsta. Ostrým nožem nakrojte dvě protilehlé strany trojúhelníku směrem ke středu a vzniklé pruhy zatočte do vrtule. Takto připravený stromek pomažte vejcem a do špičky zapíchněte hvězdičku badyánu.
Na troubě nastavte program pro horkovzdušné pečení při 180 °C s nízkou úrovní páry a pečte dozlatova. V Kayině troubě to bude trvat 45 minut. Upečený stromek nechte vychladnout a před podáváním zasypte moučkovým cukrem.
O blogu S vášní pro jídlo
Kaya sama sebe považuje za nadšence pro vše, co se točí kolem dobrého jídla. Vaří hodně a ráda – pro svého muže a dvě malé ratolesti, všechny své blízké a známé. Není líná stát ráno frontu na tu nejčerstvější zeleninu na trhu, ani cestovat přes půl republiky za gastro zážitky a dobrým jídlem. Blog S vášní pro jídlo založila proto, aby se její vášeň dostala dál. Protože kde je dobré jídlo, tam je i láska. Její blog je zásobárnou vyzkoušených receptů pro lepší den. „Obvykle se snažím o zdravější jídla, nicméně klasiky nerada šidím a nebojím se tuku. Každopádně spíš peču, griluju a obecně se snažím o odlehčenější jídelníček, větší zapojení zeleniny (ne ale úplně fit, odtučněné věci nebo tak, to ne). A taky raději tvořím jednodušší jídla na postup a také na čas. Ideálně když se pak jídlo peče v troubě, dusí na sporáku,“ říká o sobě Kaya.
V jaké troubě Kaya kynutý stromeček vykouzlila?
Kaya má doma kombinovanou parní troubu z nejvyšší řady W11 prémiové W Collection s vestavěnou Wi-Fi a dotykovým ovládáním pomocí barevného 4,5´´ displeje v češtině nebo i na dálku prostřednictvím mobilu nebo tabletu a aplikace. Velká trouba s objemem 73 l je vybavená senzorovou technologií 6. SMYSL, která sama hlídá pečení podle zvoleného programu a nastavených parametrů při minimální spotřebě energie. Je vybavena i technologií SteamSense+ pro přípravu jídla pomocí horkého vzduchu se třemi stupni páry i pro vaření ve 100 % páře. Právě horkovzdušné pečení s nízkou 25% úrovní páry využila Kaya při přípravě nadýchaného, ale báječně propečeného vánočního stromečku. Trouba s mnoha ručními i speciálními funkcemi a automatickými programy umožňuje péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání chutí i vůní. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean za pomoci kombinace páry, smaltovaného povrchu a speciálního čisticího cyklu, před otisky prstů ochrání speciální povrchová úprava Silver Ice. Potěší i tlumené dovírání dvířek trouby.
Publikováno: 5. 12. 2021