Vařit tak, aby po nás nezůstávaly neustále hromady odpadků je docela umění. Je tedy s podivem, že naši předkové to uměli a my to zapomněli. Čím to je? Žijeme v době s obrovskými přebytky, všeho je dost a za rozumné peníze si můžeme nakoupit vše, co hrdlo ráčí. Jak se vrátit ke starým úsporným zvykům a opět přestat plýtvat potravinami nás bude v pořadu Receptář prima nápadů učit Luboš Rychvalský.
V pořadu máte pro diváky připravenou zbrusu novou rubriku. Na co se v ní mohou těšit?
Diváky potěšíme inspirativními nápady, jak zpracovat suroviny v kuchyni doslova beze zbytku, a navíc chutně. Ukážeme jednoduché, ale i sofistikované postupy, jak neplýtvat potravinami.
Plýtvání jídlem je jedním z největších problémů současnosti. Poradil byste nám nějaká základní pravidla, jak se toho vyvarovat?
Pravidel je celá řada. Základem je pořizovat potraviny s rozmyslem, zodpovědně. Vědět, co budu vařit a jak mohu suroviny použít efektivně. Jak je správně skladovat, abychom předešli jejich devastaci. Vařit jen tolik, kolik jsme schopni sníst. A jak případné přebytky použít v dalších pokrmech.
Existuje nějaký jednoduchý recept na zpracování zbytků zeleniny/ovoce, který byste doporučil i úplným kuchařským začátečníkům?
Tak především je potřeba naučit se neprodukovat příliš mnoho zbytků, ale zpracovávat produkty celé. Například odložit škrabky a vrátit se ke kartáčku na kořenovou zeleninu. To zvládne i úplný začátečník.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Publikováno: 26. 3. 2022, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce