Byť čeští včelaři loni vyprodukovali o více než tisíc tun medu více než v roce 2020, oproti pětiletému průměru předchozích let šlo o pokles o 37 %. Loňských 6 086 tun medu byl navíc druhý nejhorší výsledek za třináct let a třetí nejhorší za posledních devatenáct let.
Jakkoli měla loňská sklizeň do optimální podoby daleko, letos by si milovníci medu mohli i přes výpadek dodávek z Ukrajiny přijít na své s mnohem větší jistotou než v posledních „hubenějších“ letech. To se ovšem netýká medovicového (lesního) medu.
Dopad ukrajinské krize
Med je tradiční potravinářskou surovinou, málokterá domácnost se bez něj obejde. Otázky týkající se jeho dostatku a ceny jsou vznášeny s naprostou pravidelností každé jaro. Za zlomové bylo považováno období konce dubna, kdy se rozhodovalo o dostatečném osetí ukrajinských polí slunečnicemi, ze kterých EU (tedy i Česká republika) získává ročně téměř 50 000 tun medu.
V návaznosti na možný výpadek dovozu této komodity uklidňuje zástupce Medokomercu Milan Špaček: „Medu máme na skladě dostatek. Určitě s ním do další sezony vyjdeme.“ Nakolik se ale ukrajinská krize promítne do cen? „Válka na Ukrajině zvedla cenu medu a omezila množství, nicméně souběžně s krizí se očekává, že poklesne i odbyt. Navíc EU zrušila clo na produkty z Ukrajiny, proto je cenový skok oproti jiným zemědělským komoditám jen mírný. Odhadujeme cenový nárůst na zhruba 10 % oproti loňským cenám.“
Včelařský rok
První med pochází z květů ovocných stromů, má žlutou barvu a výraznou ovocnou chuť. Je tedy barevnější a chutnější, než tradiční, řepkový, který je hlavním zdrojem medu v ČR. Ten je velmi světlý, rychle krystalizuje a chuťově je spíše neutrální, což spoustě lidí vyhovuje. Jeho sklizeň končí na konci května a v oblastech s výskytem akátu ihned navazuje snůška akátová. Po této následovala dříve snůška medovicová z puklic, v současnosti nastává zpravidla snůšková pauza.
Poté včelaři čekají na lipový med a současně přichází na řadu med medovicový, označovaný často za med lesní. Milan Špaček upřesňuje: „Včely k jeho „výrobě“ sbírají okolní kvetoucí medonosné rostliny, jako jsou maliny, ale i nektar ze mšic. Právě ony sají rostlinné šťávy, které přeměňují na sladký nektar. Speciálně v ČR je to šťáva ze smrků.“
Lesní med je nejchutnější, letošní bouřky ho ale „spláchly“
S českým medovicovým medem to ale letos moc slavné nebude. „Obecně se dá hovořit o proměnlivém podílu jednotlivých medů, přičemž v posledních letech se celorepublikově poměr ustálil zhruba na 90 % květového medu a 10 % medovicového. Přestože před 30 lety se produkoval především exportní smrkový medovicový med, dnes včelaři žijí převážně z medu řepkového. Letos bohužel prudké deště, provázené bouřkami, spláchly z jehličí mšice, které medovici pro včely produkují, a stav českých lesů produkci také nepomohl. Medovicového medu tedy bude extrémně málo,“ vysvětluje Milan Špaček.
Kvalita medovicového medu je přitom nesporná, převládá kořeněná, kouřová příchuť doprovázená lahodnou sladovou chutí. Díky sníženému obsahu glukózy a vyššímu obsahu cukrů krystalizuje za velice dlouhou dobu. Lidem zatím nikdy nezevšedněl a pro svoji snižující se dostupnost šanci ani zevšednět nemá. Medovicový med je velmi tmavý, chuťově velmi rozmanitý. Tím jak tento med nabírá na vzácnosti, je nutné jeho dostatek v obchodech doplňovat ze zahraničních zdrojů.
Základem hojnosti je zdravé včelstvo
Tvrdí se, že pokud chcete znát cenu medu, musíte znát cenu másla. To platí ovšem pouze pokud zevšeobecníme. Razantního cenového skoku u medu bychom se i přes probíhající inflaci bát neměli. A ohledně zdravotního stavu včelstev a aktuální snůškové situace předpovídá Milan Špaček toto: „Zdravotní stav včelstev je výborný, úhynů je hlášeno minimum. Počasí pro kvetoucí řepku bylo na většině míst příznivé, proto odhadujeme lepší rok než loňský. V po několika hubených letech bude snůšku akátového medu následovat snůška lipová. Dostatek lesního medu však vzhledem ke stavu lesů a dešťům nebude.“
Za pozitivní zprávu lze považovat i to, že včelstva nejsou ve větší míře sužována roztočem kleštíkem včelím, ani zásadnějšími epidemiemi virových nemocí. Nacházejí se v dobré kondici a budou se podílet na kvalitní snůšce medu, jehož výkup začíná po prvním stáčení a poté nepřetržitě probíhá až do konce srpna. Nakolik příznivě letošní předpověď vyšla, však lze bilancovat teprve tehdy, kdy včelaři vytočí poslední zbytky medu a zakrmí včelstva cukernými roztoky.
Tip: Šikovný medový dávkovač, se kterým se neupatláte!
Ať už budete v příštích měsících ráno se snídaní pospíchat nebo si dovolenkově užívat třeba na chalupě, určitě oceníte praktický medový dávkovač, díky kterému si neulepíte prsty a med do čaje nebo na žemli s máslem dostanete raz-dva!
Jaké jsou hlavní přednosti dávkovače? Díky plastovému obalu se med při zmáčknutí dostane rychle a pohodlně ven, ale membránový vstup otvor okamžitě po uvolnění stisku uzavře. Neunikne tak ani kapka navíc, med nevytéká ani při poloze uzávěrem dolů. Víčko má navíc plochý tvar, takže může stát na stole „hlavou dolů“ a med je i ve zbytkovém stavu ihned k dispozici.
Zdroj informací: Medokomerc
Publikováno: 19. 7. 2022, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce