Český reprezentant Vítězslav Cirok se na letošním světovém finále umístil na skvělém třetím místě za Australanem Nickem Tesarem a vítězem Adriánem Michalčíkem ze Slovenska, který reprezentoval Norsko, kde v současnosti žije a pracuje. Finále Diageo Reserve World Class proběhlo ve čtvrtek 15. září v australském Sydney. V Česku soutěž zaštiťuje společnost STOCK Plzeň Božkov.
Český reprezentant Víťa Cirok z Grandhotelu Pupp v Karlových Varech tak vybojoval nejlepší výsledek české barové scény za poslední roky. Kromě něj se do závěrečné TOP 10 probojovali reprezentanti Austrálie, Bulharska, Dánska, Kanady, Mexika, Norska (tím je jeho bývalý kolega Adrián Michalčík), Polska, Švédska a USA. Barmani reprezentují vždy tu zemi, kde aktuálně pracují.
Víťo, jaké jsou tvoje první pocity?
Oslavujeme skvělý úspěch našeho českého Stock týmu a samozřejmě se radujeme i z úspěchů slovenského kamaráda a kolegy Adriána Michalčíka. Naplnili jsme z velké části naše očekávání a panuje tu velká spokojenost. Samozřejmě cítím i úlevu, protože ten stres a tlak je již za námi a můžeme si užívat i toho krásného okolí a města Sydney. Možná cítím i malé zklamání, že to není první místo, ale být třetí je také super.
Jak probíhaly přípravy a čeho ses nejvíc obával, a naopak co sis nejvíc neužil?
Nejvíce jsme se obávali, že nám neprojde naše příprava, ingredience, které jsme převáželi přes hranice, ale to naštěstí dopadlo dobře. A největší strach jsem měl z toho, že neprojdu do první desítky, což je ten nejdůležitější moment. Zvládli jsme to skvěle a ty největší obavy tím skončily. Pocitově jsem si asi nejvíc užil Tanqueray a Johnnie Walker a závěrečnou disciplínu na pódiu.
Kolik času si strávil přípravou a změnil bys něco zpětně?
Toho času nebylo moc, čistá příprava trvala asi jen 12 dní, ale trénoval jsem v podstatě celé dva měsíce. Musel jsem se věnovat hlavně přípravě drinků, konceptů, točení videí, a hlavně přípravě celé prezentace včetně rétorické části. Všechny disciplíny byly tak, jak jsem si naplánoval, a vše šlo podle plánu. První disciplína probíhala trochu v nervozitě, ale pak už to bylo super, neměnil bych vůbec nic.
Kdo byl pro tebe největší favorit a co tě zaujalo u ostatních soutěžících?
Vstupovali jsme do toho s mým kamarádem a „bráchou“, vítězem českého ročníku 2016 Adriánem Michalčíkem a Adrián byl tedy jednoznačně můj favorit. Takže to dopadlo nejlépe, jak mohlo. Skvělé výkony podali i soutěžící z Dánska a Kanady. Mezi soutěžícími byly trochu rozdíly ve vnímání celé soutěže, ale viděl jsem spoustu inspirativních věcí a nové techniky. Velmi mě překvapila úroveň celé soutěže, Diageo World Class globálně zvyšuje svoji úroveň.
Přineseš si něco ze soutěže do dalšího profesního života?
Všechny drinky, které jsem vymyslel na World Class, jsem promítnul do našeho nového menu do Grandhotelu Pupp a budu s nimi dále pracovat. V přípravě jsem vsadil na jednoduchost a ingredience. Celé to bylo velmi inspirativní a dál zkušenosti z příprav a celé soutěže budu promítat do své práce.
A koho vidíš jako svého nástupce v dalším ročníku 2023, který bude probíhat v brazilském São Paulo?
Každý soutěžící to bude mít velmi těžké, ale budeme se s naším týmem snažit najít nového českého vítěze. Je to krásná soutěž, která dokáže změnit život a posunout člověka nejen profesně, ale i osobně. Je to skvělý zážitek od začátku až do konce. Nebojte se toho a jděte do toho, splňte si svůj sen. Těším se na nové talenty.
Historie soutěže
Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku proběhl 8. ročník soutěže, poprvé ho pořádá společnost STOCK Plzeň-Božkov.
Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo World Class také dlouhodobá péče o barmanskou komunitu – a to jak podporou, tak vzděláváním a inspirací. Zasazuje se také o podporu trhu a inspiraci k lepší konzumaci alkoholu (Better drinking).
Zdroj informací: stock.cz
Publikováno: 13. 10. 2022, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce