V září sklízíme pozdní odrůdy peckovin, češeme podzimní a raně zimní odrůdy jablek a hrušek a také sbíráme zralé ořechy. Na vinici sklízíme stolní i moštové odrůdy révy. Zářijové teplé slunce, které se nejčastěji objevuje ve druhé polovině měsíce a přináší tzv. „babí léto“, pomáhá zvyšovat v plodech množství cukru a zlepšuje jejich vybarvování. „Na svatého Václava (28. 9.) nové léto nastává“.
Na to, aby se podzimní zahrada rozsvítila zářivou a pestrou paletou barev, je ale potřeba myslet už třeba na jaře při plánování, nákupu a výsadbě nových květinových záhonů. Více rad se dočtete v zářijovém příspěvku Petra Hanzelky.
Nebo byste do zahrady raději něco netradičního? Představujeme vám Dužistopku sladkou – seznamte se s ní v časopisu Zahrádkář na straně 21. Dále pokračujeme seriálem o broskvoních, začínající ovocnáře proškolíme v druzích drobného ovoce a Pavel Pavloušek pokračuje v představení zajímavých stolních odrůd révy. Navštívili jsme také jednu botanickou zahradu k jejímu výročí, ale ono jich je letos více.
V příloze Zahrádkářka zpracujeme naši úrodu, možností, co zavařit je v září ještě mnoho. Okurky, rajčata a cukety sice pomalu končí, ale kvapem dozrávají podzimní druhy jablek, hrušní, pozdní maliny atd. Je mnoho možností, jak s nimi naložit. Můžeme vyrábět kompoty, pyré či džemy a povidla.
Než se ochladí a udeří sychravé dny, je ideální období pro posílení imunity z lokální zeleniny. Připravme si sezónní saláty podle zajímavých receptů z kuchařky Ajurvéda na každý den. A pokud již máte plné spíše a sklepy, můžete úrodu zpracovat i estetickým způsobem. Několik typů přináší Hana Kindelmannová Šebestová.
Krásné babí léto a příjemné počtení přeje Zahrádkář
Předplaťte si časopis o zahradě (12 čísel za 468 Kč)! Oproti běžnému stánkovému prodeji (540 Kč) je předplatné časopisu Zahrádkář cenově výhodnější, a navíc je doplněno o různé drobné dárky.
V rámci předplatného si můžete časopis objednat také zpětně. Více aktuálních a přehledných informací naleznete na webových stránkách.
Zdroj informací: časopis Zahrádkář.
Publikováno: 11. 9. 2022, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce