Únor je nejkratší a zároveň nejdynamičtější měsíc. Na začátku jsou dny mrazivé, na konci se již mnohdy hlásí jaro. Začínají kvést čemeřice, sněženky, vilíny a lýkovce. Únor je začátkem nové sezóny!
Druhé vydání jubilejního 55. ročníku populárně-naučného časopisu Zahrádkář vás opět nezklame praktickými radami. V oblíbených kalendáriích se v kostce dozvíte, co již můžete na zahradě dělat, na co se připravit.
Příspěvek Josefa Černého s předstihem radí, čím si v letošní sezóně osázet truhlíky na okenním parapetu. Seznamte se s dvouzubcem (Bidens), který v kombinaci s jinými druhy balkónových květin patří mezi velmi oblíbené. Horkou letošní novinkou jsou odrůdy ´Yellow Red Star´ a ´Double Yellow Red Center´.
Mrzí vás, že vaše odrostlé děti už s vámi nechtějí na zahradě trávit tolik času jako dříve? Trampolína je nuda, prolézačka pro mrňata a pískoviště? Výsměch. Inspirujte se typy Jany Kolkové Rydvalové a Petra Kolka, třeba se vám s jejich pomocí podaří děti od počítače do zahrady přece jen nalákat.
Únorový Zahrádkář přináší také nové seriály. Tomáš Jan startuje prvním dílem seriál o třešních. Poradí, jaké odrůdy společně kombinovat, na co si dát při pěstování pozor nebo jak rozpoznat třešeň zralou ke sklizni. Další seriál z ovocnářské sekce popisuje jabloně s červenou dužninou, o které je čím dál vyšší zájem. A jak zkrášlit pergolu, a ještě si pochutnat napoví Pavel Pavloušek v článcích na téma: Réva vinná na pergole.
Článek o skládkových chorobách brambor, jak je rozpoznat, předejít jim nebo jak se před nimi chránit připravili ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě.
Zahrádkářka vás zve na Florentýniny únorové merendy, které probíhají v poklidném rozjímavém duchu. Jakby ne? V zimě není kam spěchat a pro vaření to platí rovněž. Přichází na řadu jídla, která trvají nekonečně dlouho a nikomu to nevadí. U vaření můžete odpočívat – stejně jako příroda. Vyzkoušejte recept na hrachovou kaši, která bude přijata bez výčitek a vzpomínek na školní jídelnu, nebo také šoulet či škvarkové pesto.
Aleš Rajchl prozradí, proč se kazí potraviny a zároveň i prostředky, jakými se dá proti jejich zkáze bojovat.
Dalším novým letošním seriálem je také Bylinný herbář Vladimíra Frӧhlicha. V měsíci únoru vyzdvihuje účinky Jmelí, Třezalky, Dobromysli nebo Rozmarýny.
Celý rok 2023 plný nejen pěstitelských úspěchů přeje Zahrádkář.
Předplaťte si váš oblíbený časopis o zahradě i na rok 2023 (12 čísel za 504 Kč).
Oproti běžnému stánkovému prodeji (588 Kč) je předplatné cenově výhodnější, a navíc je doplněno o různé drobné dárky, např. monotematické brožury "Knihovnička zahrádkáře" (Pěstujeme houby jedlé i léčivé, Floristické inspirace), vzorky osiv. S prvním číslem časopisu Vám přichází do schránky i stolní týdenní kalendář.
Předplatné objednejte ve všední den telefonicky či SMS zprávou na 602 557 560 nebo elektronicky vyplněním objednávky na www.zahradkar.org nebo www.izahradkar.cz/predplatne-casopisu/
Více aktuálních a přehledných informací naleznete na webových stránkách.
Zdroj informací: časopis Zahrádkář
Publikováno: 28. 1. 2023, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce