Co víte o medu? Je to hustá sladká a lepkavá kapalina, produkt včel, jeho chuť je sladká, obsahuje spoustu vitaminů a minerálů. Používáme jej hlavně jako prostředek proti nachlazení. Víte ale, že se med míchá? A jeho chuť posuzuje medový sommeliér.
Někteří lidé např. na sociálních sítích řeší, proč na sklenici medu z obchodu je napsáno: „původ medu ze zemí: Argentina, Česká republika, Kuba, Moldávie, Ukrajina, Uruguay“. Co to vlastně znamená? Proč je v jedné sklenici medu namícháno tolik různých zemí? Nejde o podvod? O odpověď jsme poprosili člověka z nejpovolanějších, medového sommeliéra ze společnosti, která se zpracováním, balením a prodejem medu zabývá.
Co je vlastně med?
Med je potravina přírodního původu, která pochází od včel. Včely sbírají nektar nebo sladké šťávy, které ve svém trávicím ústrojí obohatí o biosložku. Výsledkem je zdravá superpotravina 100% přírodního původu, která obsahuje jednoduché cukry, minerály, vitaminy bílkoviny, aminokyseliny a enzymy, které lidské tělo umí využít.
Každý med je však trochu jiný. Jeho chuť, vůně a barva se liší v závislosti na původu medu. V odborné literatuře se uvádí, že neexistují 2 stejné identické medy a je to naprostá pravda. Vždy je konkrétní med složen z trochu jiných zdrojů nektaru. Dá se tedy říci, že samy včely med blendují (míchají), když do medu z ovocných stromů přidají například med z lučních květů.
Mísení více druhů jednodruhových medů je tak tedy naprosto přirozený proces. Aby byl med čistě jednodruhový, musely by včely být v okruhu 5 km obklopeny pouze jedním zdrojem nektaru, který by postupně přeměnily v med. V přírodě však takovéto podmínky reálně neexistují. Často tak bývá med namíchán z mnoha různých nektarů a sladkých šťáv.
Jak se míchá med pro české jazýčky?
Medový sommeliér, který se výběrem, ochutnáváním a správným vyvážením medů pro české spotřebitele zabývá už řadu let, vysvětluje celý proces takto: „Naše logika blendování medu je velmi jednoduchá a je identická s logikou blendování whisky. Smísit více druhů, aby se dosáhlo optimální chuti, vůně a barvy při dosažení odpovídající tekutosti medu. Každý region má vlastní specifické druhy medu a každý druh se vyznačuje trochu jinými senzorickými a fyzikálně-chemickými charakteristikami."
„Naším úkolem je tedy nakoupit různé druhy kvalitních medů z celého světa a namíchat je tak, aby naši zákazníci byli spokojeni. Díky správným recepturám dosahujeme požadované chuti, barvy a vůni medu, při zachování optimálního poměru enzymů, minerálů a vitamínů. Lze také ovlivnit fyzikální vlastnosti, jako je krystalizace, která je pro mnoho zákazníků nežádoucí. To je naším úkolem, a toho dosahujeme nákupem kvalitního medu od prověřených dodavatelů a kontrolou v německé laboratoři QSI, abychom zaručili prvotřídní kvalitu pro naše zákazníky,“ dodává odborník.
A jaké jsou tedy některé senzorické a fyzikální vlastnosti zajímavých medů, které konkrétně zpracovávají?
Český řepkový med
- chuťově nevýrazný až neutrální jemná květová chuť
- velmi světlý med, barva 20-30 mm
- aromaticky neutrální
- původ nektaru a pylu je především z květů řepky olejné
- extrémně rychle krystalizující med – do dvou týdnů od vytočení
Argentinský květový med
- chuťově velmi bohatý s nádechem tamní bohaté divoké přírody se spoustou výrazných chutí
- med spíše tmavý, barva 70-80 mm
- aromaticky velmi bohatý, spousta vůní jednotlivých exotických rostlin
- obvykle je to směs nektarů a medovice z argentinské bohaté přírody, převážně řešetlákovité rostliny a eucalyptus
- velmi vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitaminů
Vydrží v tekutém stavu až 1 rok
- kubánský květový med
- velmi příjemná květová chuť s tóny kouře
- středně tmavý květový med, barva 50-60 mm
- příjemné sladké aroma
- původem hlavně z květů palmy královské a citlivky stydlivé
- vydrží tekutý cca 6 měsíců
- mexický avokádový med
- velmi výrazná sladová chuť
Extrémně tmavý med (jeden z nejtmavších na celém světě), barva 140-150 mm
- velmi výrazné aroma
- původ medu jsou květy avokádových rostlin
- vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů
- extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje
- moldavský akátový med
- Velmi neutrální jemná ovocná chuť, téměř bez příchutí
- velmi světlá barva 20-30 mm
- původem medu jsou různé druhy akátů
- velmi vysoký obsah fruktózy – ovocný jednoduchý cukr
- extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje
Rumunský lipový med
- velmi silná lipová medicínská chuť
- světlý med, 30-40 mm
- velmi výrazné lipové aroma
- hlavním zdrojem nektarů jsou květy a nektar lipových stromů
- vysoký obsah silic, velmi prospěšné při nachlazení
- vydrží v tekutém stavu několik týdnů až měsíců
Španělský kaštanový med
- Jeden z chuťově nejlepších lesních medů vůbec, velmi ostrá, kouřová až pikantní chuť
- Velmi tmavý med, barva 120-130 mm
- Silné aroma medovicových medů
- Původem především ze španělského jedlého kaštanu
- Velmi vysoký obsah minerálů
- Extrémní doba tekutosti– téměř nikdy nezkrystalizuje
Ukrajinský slunečnicový med
- Jemná, neutrální, květová chuť
- Světlý med, barva 40-50 mm
- Nevýrazné květové aroma
- Původem především z květů slunečnic bohatých na pyl a nektar
- Krystalizace do 2 až 3 měsíců
Tanzánský lesní bio med
- velmi výrazná a bohatá ovocná chuť, lehce kouřová
- extrémně tmavý med, barva 140-150 mm
- velmi výrazné kořeněné aroma
- původem z rostlin rodu marquesia a Brachystegie z čeledi bobovitých rostlin
- vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů v BIO kvalitě
- extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje
Zdroj informací: Medokomerc
Publikováno: 1. 2. 2023, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce