Víte, jak se míchá med a jaké jsou jeho druhy?

Co víte o medu? Je to hustá sladká a lepkavá kapalina, produkt včel, jeho chuť je sladká, obsahuje spoustu vitaminů a minerálů. Používáme jej hlavně jako prostředek proti nachlazení. Víte ale, že se med míchá? A jeho chuť posuzuje medový sommeliér.

Mícháním medu se zabývá medový sommeliér (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Někteří lidé např. na sociálních sítích řeší, proč na sklenici medu z obchodu je napsáno: „původ medu ze zemí: Argentina, Česká republika, Kuba, Moldávie, Ukrajina, Uruguay“. Co to vlastně znamená? Proč je v jedné sklenici medu namícháno tolik různých zemí? Nejde o podvod? O odpověď jsme poprosili člověka z nejpovolanějších, medového sommeliéra ze společnosti, která se zpracováním, balením a prodejem medu zabývá.

Co je vlastně med?

Med je potravina přírodního původu, která pochází od včel. Včely sbírají nektar nebo sladké šťávy, které ve svém trávicím ústrojí obohatí o biosložku. Výsledkem je zdravá superpotravina 100% přírodního původu, která obsahuje jednoduché cukry, minerály, vitaminy  bílkoviny, aminokyseliny a enzymy, které lidské tělo umí využít.

Každý med je však trochu jiný. Jeho chuť, vůně a barva se liší v závislosti na původu medu. V odborné literatuře se uvádí, že neexistují 2 stejné identické medy a je to naprostá pravda. Vždy je konkrétní med složen z trochu jiných zdrojů nektaru. Dá se tedy říci, že samy včely med blendují (míchají), když do medu z ovocných stromů přidají například med z lučních květů.

Mísení více druhů jednodruhových medů je tak tedy naprosto přirozený proces. Aby byl med čistě jednodruhový, musely by včely být v okruhu 5 km obklopeny pouze jedním zdrojem nektaru, který by postupně přeměnily v med. V přírodě však takovéto podmínky reálně neexistují. Často tak bývá med namíchán z mnoha různých nektarů a sladkých šťáv.

Med je superpotravina, produkt včel
Med je superpotravina, produkt včel (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jak se míchá med pro české jazýčky?

Medový sommeliér, který se výběrem, ochutnáváním a správným vyvážením medů pro české spotřebitele zabývá už řadu let, vysvětluje celý proces takto: „Naše logika blendování medu je velmi jednoduchá a je identická s logikou blendování whisky. Smísit více druhů, aby se dosáhlo optimální chuti, vůně a barvy při dosažení odpovídající tekutosti medu. Každý region má vlastní specifické druhy medu a každý druh se vyznačuje trochu jinými senzorickými a fyzikálně-chemickými charakteristikami."

„Naším úkolem je tedy nakoupit různé druhy kvalitních medů z celého světa a namíchat je tak, aby naši zákazníci byli spokojeni. Díky správným recepturám dosahujeme požadované chuti, barvy a vůni medu, při zachování optimálního poměru enzymů, minerálů a vitamínů. Lze také ovlivnit fyzikální vlastnosti, jako je krystalizace, která je pro mnoho zákazníků nežádoucí. To je naším úkolem, a toho dosahujeme nákupem kvalitního medu od prověřených dodavatelů a kontrolou v německé laboratoři QSI, abychom zaručili prvotřídní kvalitu pro naše zákazníky,“ dodává odborník.

A jaké jsou tedy některé senzorické a fyzikální vlastnosti zajímavých medů, které konkrétně zpracovávají?

Český řepkový med

  • chuťově nevýrazný až neutrální jemná květová chuť
  • velmi světlý med, barva 20-30 mm
  • aromaticky neutrální
  • původ nektaru a pylu je především z květů řepky olejné
  • extrémně rychle krystalizující med – do dvou týdnů od vytočení

Argentinský květový med

  • chuťově velmi bohatý s nádechem tamní bohaté divoké přírody se spoustou výrazných chutí
  • med spíše tmavý, barva 70-80 mm
  • aromaticky velmi bohatý, spousta vůní jednotlivých exotických rostlin
  • obvykle je to směs nektarů a medovice z argentinské bohaté přírody, převážně řešetlákovité rostliny a eucalyptus
  • velmi vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitaminů
Míchání medu se nazývá též blendování
Míchání medu se nazývá též blendování (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vydrží v tekutém stavu až 1 rok

  • kubánský květový med
  • velmi příjemná květová chuť s tóny kouře
  • středně tmavý květový med, barva 50-60 mm
  • příjemné sladké aroma
  • původem hlavně z květů palmy královské a citlivky stydlivé
  • vydrží tekutý cca 6 měsíců
  • mexický avokádový med
  • velmi výrazná sladová chuť

Extrémně tmavý med (jeden z nejtmavších na celém světě), barva 140-150 mm              

  • velmi výrazné aroma
  • původ medu jsou květy avokádových rostlin
  • vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů
  • extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje
  • moldavský akátový med
  • Velmi neutrální jemná ovocná chuť, téměř bez příchutí
  • velmi světlá barva 20-30 mm
  • původem medu jsou různé druhy akátů
  • velmi vysoký obsah fruktózy – ovocný jednoduchý cukr
  • extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje

Rumunský lipový med

  • velmi silná lipová medicínská chuť
  • světlý med, 30-40 mm
  • velmi výrazné lipové aroma
  • hlavním zdrojem nektarů jsou květy a nektar lipových stromů
  • vysoký obsah silic, velmi prospěšné při nachlazení
  • vydrží v tekutém stavu několik týdnů až měsíců

Španělský kaštanový med

  • Jeden z chuťově nejlepších lesních medů vůbec, velmi ostrá, kouřová až pikantní chuť
  • Velmi tmavý med, barva 120-130 mm
  • Silné aroma medovicových medů
  • Původem především ze španělského jedlého kaštanu
  • Velmi vysoký obsah minerálů
  • Extrémní doba tekutosti– téměř nikdy nezkrystalizuje

Ukrajinský slunečnicový med

  • Jemná, neutrální, květová chuť
  • Světlý med, barva 40-50 mm
  • Nevýrazné květové aroma
  • Původem především z květů slunečnic bohatých na pyl a nektar
  • Krystalizace do 2 až 3 měsíců

Tanzánský lesní bio med

  • velmi výrazná a bohatá ovocná chuť, lehce kouřová
  • extrémně tmavý med, barva 140-150 mm
  • velmi výrazné kořeněné aroma
  • původem z rostlin rodu marquesia a Brachystegie z čeledi bobovitých rostlin
  • vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů v BIO kvalitě
  • extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje

Zdroj informací: Medokomerc

Publikováno: 1. 2. 2023, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce

Jsme členy mediální skupiny Prima