Nedávno jsme oslavili mezinárodní den pizzy, jídla, které se těší velké oblibě strávníků ve všech koutech světa. Italský pokrm obvykle sice má nálepku nezdravé stravy, na českém trhu dnes ovšem najdeme i jeho „zdravou“ variantu. Zásluhu na tom má Anna Brožková, která vymyslela jedinečný koncept „zdravé“ pizzy bohaté na vlákninu, která je bez lepku, umělých přísad, barviv a s výrazně nižším obsahem tuku, sacharidů a soli. Taková pizza je nejen pro každého, ale navíc skvěle chutná a zasytí.
Současná gastronomie klade velký důraz na kvalitní, čerstvé a zdravé potraviny. Zároveň do ní stále častěji pronikají odlehčené a snadněji stravitelné alternativy tradičních pokrmů. Ochutnat tak můžete zdravá jídla z netradičních surovin, například pizzu z květáku, brokolice nebo červené řepy. Tuto skutečnost vítají především lidé s různými druhy potravinových intolerancí, kteří musí při skladbě svého jídelníčku dodržovat jasně stanovená pravidla a třeba právě na celosvětově oblíbenou specialitu italské kuchyně si tak nechat zajít chuť.
To byl také problém Anny Brožkové. „Pizzu miluji. Pomyšlení, že bych si ji po diagnostikování potravinových intolerancí už nikdy nedala, pro mě bylo nepředstavitelné. Proto jsem se rozhodla, že to změním,“ říká Anna, která před čtyřmi lety přišla s unikátním řešením. „Období, kdy jsem musela upravit svůj jídelníček, mi otevřelo oči a dodalo odvahu přinést na trh nový produkt, který pomůže nejen mě, ale i ostatním,“ vysvětluje, proč se začala zabývat konceptem „zdravé“ pizzy.
Originální složení pizzy boří mýty
Chybějící zkušenosti se zdravou výživou v začátcích nahradila neutuchající mírou entusiasmu, tradiční suroviny sloužící k výrobě základního korpusu v jejích očích postupně ustoupily různým druhům zeleniny, ať už se jednalo o květák, brokolici, červenou řepu, dýni nebo cuketu. „Začínala jsem od nuly. Ráda čelím novým výzvám, i když v některých chvílích jsem už přestávala věřit, že se mi zdravý korpus povede vytvořit,“ přiznává absolventka oboru marketing a komunikace na Anglo-americké vysoké škole v Praze, která nakonec ještě během studií založila v pouhých třiadvaceti letech vlastní firmu.
„Od začátku studií jsem snila o tom, že jednou budu podnikat. Velkou podporou pro mě v tomto směru byl profesor Shallow, se kterým jsem, stejně jako s některými dalšími studenty, měla možnost spolupracovat na několika projektech, které se týkaly mé společnosti,“ prozrazuje Brožková, podle které je v podnikání důležité nevzdávat se a pokračovat v cestě za splněním svého snu.
Mladá vizionářka plánuje další produkty i expanzi na zahraniční trh
Díky tomu si dnes může dát s čistým svědomím pizzu úplně každý. Od veganů přes vegetariány, celiaky diabetiky až po profesionální sportovce. „Naším hlavním cílem je, aby byla pizza lehce stravitelná, přitom chutná a sytá,“ podotýká Brožková, jejíž firma momentálně vyrábí jednotky různých druhů této původně italské speciality. „V blízké době se naše portfolio ještě rozroste o nové produkty,“ naznačila.
O jaké výrobky půjde, ovšem Anna Brožková předem neprozradila, stejně jako recepturu její „zdravé“ pizzy, která zůstává zahalena tajemstvím.
Zdroj informací: Food Natura
Publikováno: 2. 3. 2023, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce