S prvním březnovým dnem přichází meteorologické jaro. To astronomické na severní polokouli začíná až okamžikem jarní rovnodennosti, která v letošním roce připadá na 20. března. Ale již nyní sluneční paprsky krásně hřejí a vytahují nejen nás ze svých domovů, ale i první kvetoucí jarní cibuloviny a hlíznaté rostliny. Rozkvétají šafrány, cibulnaté kosatce, ladoňky, kvetou čemeřice, místy ještě i lýkovce, ze země se tlačí nejranější tulipánky a narcisy.
Z titulky březnového Zahrádkáře svítí oblíbená letnička a balkonová květina - Lobelka. Tento druh se intenzivně šlechtí, a tak můžeme vybírat z více než 400 druhů. Mohou mít formu jednoletých i vytrvalých bylin, případně keřů, a dokonce i stromů. Autor Josef Černý se zaměřuje na lobelku modrou (Lobelia erinus) a její odrůdy.
Pokračujeme v započatých seriálech. Petr Hanzelka v třetím díle prezentuje několik zajímavých vytrvalých druhů vhodných pro suchá stanoviště. U Třešní na zahrádce tentokrát představíme nejraněji zrající skupinu třešní – srdcovky, a ve skupině jablek s červenou dužninou Josef Sus pojednává o zimních odrůdách. Nechybí pokračování Malé školy začínajícího ovocnáře, s tématem Kapková závlaha šetří vodu.
Na návštěvu jsme zavítali za hercem a moderátorem Tomášem Krejčířem, který se svou rodinou žije na velkém statku s množstvím zvířat a zahradou, kde si vypěstují spoustu ovoce a zeleniny.
Jaké rostliny můžeme využít pro přírodní zahradu, nám nastíní poradkyně Iva Musilová. Divoká zahrada nemusí být zdivočelá. I „obyčejné“ rostliny jsou krásné, i šlechtěné mohou být užitečné. Křoví jako designový prvek?! Jestli je vám toto téma blízké přečtěte si více na stránce 46.
Zajímavé téma rozebírají Jiří Nermuť a Vladimír Půža v příspěvku zaměřeném na biologickou vs. integrovanou ochranu rostlin.
Jelikož čerstvých jarních surovin ještě moc není, byť se jaro připomíná v kalendáři, nabízí se nápad k provedení jarního průvanu ve skladovacích zákoutích kuchyně.
Kam potom ale s těmito objevenými radostmi? Na tuto otázku zná řešení Florentýna, která vás v březnové Zahrádkářce zve na svou tradiční kulinářskou merendu.
Snaha zabalit potraviny či potravinářské suroviny je jistě stará jako lidstvo samo, vždyť za balení můžeme pokládat i zabalení do listu, koženého vaku či krabičky z kůry apod. V dnešní době výrobci mají k dispozici nepřeberné množství druhů obalových materiálů. Jak se v nich vyznat poradí Aleš Rajchl a Lukáš Vápenka.
Přichází jaro a s ním i tzv. jarní únava, která je způsobena především deficitem vitamínu D, lenošením a přejídáním se v zimních měsících. Pomáhá správná životospráva, dostatek spánku a procházky na čerstvém vzduchu, ale výrazným pomocníkem jsou také bylinky. Jaké to konkrétně jsou, se dozvíte v bylinném herbáři Vladimíra Fröhlicha.
Krásný a sluncem prosvícený měsíc březen přeje Zahrádkář.
Předplaťte si váš oblíbený časopis o Zahradě i na rok 2023 (12 čísel za 504 Kč).
Oproti běžnému stánkovému prodeji (588 Kč) je předplatné cenově výhodnější, a navíc je doplněno o různé drobné dárky, např. monotematické brožury "Knihovnička zahrádkáře" (Pěstujeme houby jedlé i léčivé, Floristické inspirace), vzorky osiv.
V rámci předplatného si můžete časopis objednat také zpětně. Více aktuálních a přehledných informací naleznete na webových stránkách.
Zdroj informací: časopis Zahrádkář
Publikováno: 8. 3. 2023, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce