Po stopách africké kávy

Káva je nejen povzbuzující nápoj, ale také kultura a cesta do odlišných světů. Není proto překvapením, že se v různých regionech světa pěstuje káva s jedinečnými charakteristikami a chutěmi. Jednou z oblastí, která vyniká svými kávovými plody, je Afrika. Tato kontinentální země s bohatou historií a rozmanitou krajinou se stala domovem mnoha výjimečných odrůd kávy. Vydejte se na cestu objevování místní kávy i z pohodlí domova, a to díky exkluzivní edici kávy L’OR Limited Creations, která nabídne průřez toho nejlepšího, co kávový svět nabízí.

Africká káva je mezi znalci velmi oblíbená (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kolébka aromatického nápoje

Afrika, konkrétně Etiopie, je původním domovem kávovníku, odkud se rozšířilo pěstování kávy do celého světa. Pěstitelé z Etiopie se řadí mezi největší producenty kávy na světě, umístili se dokonce na pátém místě celosvětově. K dalším důležitým producentům kávy v Africe patří třeba Uganda, Pobřeží slonoviny, Keňa, Tanzanie, Rwanda a další.

Tyto země mají různorodé podmínky pro pěstování kávy. Najdete zde chladné horské oblasti i nížiny s tropickým podnebím. Oblast, podnebí, jedinečné složení půdy a v neposlední řadě i adekvátní péče zemědělců, to vše má významný vliv na chuť, aroma a kvalitu kávy.

Kávovník pochází z africké Etiopie
Kávovník pochází z africké Etiopie (Zdroj: JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o.)

Arabika vs. Robusta

V Africe se pěstují dva hlavní druhy kávy, tedy arabika (70 %) a robusta (30 %). Arabika je považována za kvalitnější s rozmanitější chutí s vyšší kyselostí, která dodává kávě svěžest a komplexnost s nižším obsahem kofeinu. Má bohatší a rozmanitější chuťové profily, které zahrnují ovocné, čokoládové, květinové nebo kořeněné tóny. Robusta je odolnější proti chorobám a škůdcům. Má silnější hořkou a dřevitou chuť, více kofeinu, nízkou nebo žádnou kyselost.

Jak chutná káva ve Rwandě

Rwanda se stala v posledních letech významným hráčem na trhu s kávou. Země je známá svou speciální arabikou s bohatou chutí. Káva se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách, s půdou sopečného původu, která je velmi úrodná. Společně s podnebím tak Rwanda poskytuje kávovníkům ideální podmínky pro pěstování výběrové kávy vysoké kvality a také zajímavých chuťových vlastností.

Káva se pěstuje ve Rwandě ve vysokých nadmořských výškách
Káva se pěstuje ve Rwandě ve vysokých nadmořských výškách (Zdroj: JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o.)

Tip:

Vydejte se na cestu objevování africké kávy přímo z pohodlí vašeho domova. Vyzkoušejte novinku z portfolia francouzské značky L’OR, která přichází s novými kávovými kapslemi pro Nespresso kávovary L’OR Espresso Limited Creations Arabica Bourbon. Kávová zrna jsou pěstována farmářkami v Karongi Hills v oblasti Rwandy. Káva se vyznačuje mimořádnou elegancí, svěžestí a jasnou, ale jemnou chutí a vůní. Jemné, rostlinné aroma, které se mísí se sladkými tóny čokolády a karamelu v každém doušku. Zakoupíte za doporučenou maloobchodní cenu 119,90 Kč.

Káva jako symbol kulturního dědictví

Káva je pro Afriku nejen důležitým zdrojem příjmů a pracovních příležitostí, ale také symbolem kulturní identity a společenského života. Jak se liší chutě kávy, tak se i odlišují zvyky a tradice v pití kávy v jednotlivých krajinách. Někde je pití kávy moderním a kosmopolitním zvykem, tedy součástí každodenního života, jinde je i nadále spojeno s tradicí a duchovností. Někde se stále používá jako platidlo nebo dar.

Zdroj informací: JACOBS DOUWE EGBERTS CZ s.r.o.

Publikováno: 18. 6. 2023, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce

Jsme členy mediální skupiny Prima