Tuzemské domácnosti se snaží neplýtvat potravinami. Vyplývá to z letošní studie společnosti IPSOS, podle které 81 % Čechů zřídka nebo nikdy nevyhazuje nakoupené jídlo. Dvě třetiny obyvatel by cítilo vinu kvůli zbytečně promrhaným penězům, za které jídlo nakoupili, dalším důležitým aspektem je pak ohled na životní prostředí. Jednou z potravin, která i přes tyto snahy končí velmi často v odpadkovém koši, je chleba a pečivo obecně. Existuje přitom hned několik postupů, jak tomu plýtvání zabránit.
Zbytečné plýtvání
Základem je myslet na jeho správné skladování. Nechá-li se pečivo v plastovém sáčku, v němž bylo původně koupeno, brzy ztratí svou křupavost a začne gumovatět. „V plastovém sáčku nedochází k proudění vzduchu. Pečivo ovšem neustále produkuje určitou vlhkost, po pár hodinách v něm tedy může docházet k tvorbě plísní. Nejlepší je dát pečivo rovnou v obchodě do papírového sáčku, které jsou většinou už u pečiva automaticky,“ prozradil Pavel Tušek, pekařský technolog.
Poté, co se pečivo donese domů, je potřeba zabalit jej do plátýnka – menší kusy do plátěného pytlíku – a uložit na tmavé místo. Tím se zaručí, že pečivo bude dýchat a neoschne. Vyplatí se také nákup chlebníku, ideálně vyrobeného ze dřeva.
Některé druhy chleba navíc vydrží mnohem déle než jiné. Tou nejlepší volbou je v případě trvanlivosti kváskový chléb. Vydrží déle měkký, a navíc je o něco kyselejší než běžné druhy chleba, díky čemuž je méně náchylný k napadení plísní a bakteriemi. Chléb z obchodu, ať už se jedná o vícezrnný, celozrnný či bílý, vydrží ve spíži přibližně 5 až 7 dní. „I když může být bezpečné ho jíst i po týdnu, v tomto okamžiku je pečivo obvykle zastaralé. Domácí chleba můžete skladovat ve spíži zhruba 4 až 5 dní,“ vysvětluje Pavel Tušek.
Z tvrdých rohlíků, housek, baget i toastového chleba je možné po důkladném vysušení udělat strouhanku. V případě nadbytku lze čerstvé pečivo také zamrazit. Je důležité ho vložit do sáčku na mrazení, ideálně v menším množství, aby se co nejrychleji promrazilo. Dle odborníků je však jeho maximální doba skladování v mrazničce asi 3 měsíce.
Po vyjmutí z mrazničky se pečivo rozmrazuje při pokojové teplotě, což u chleba trvá asi 3 hodiny. Pokud se před zmrazením pečivo nakrájelo, lze využít například i topinkovač při nastavení nižší intenzity ohřevu. V případě užití klasické trouby je pečivo krásně křupavé, tento způsob se ovšem kvůli vysoké spotřebě energie tak často nevyužívá. „Zároveň je potřeba dávat pozor, aby nebylo pečivo vysušené. Další možností je pečivo rozmrazit a pak mu v troubě jen dodat křupavost krátkým zapečením,“ radí Pavel Tušek. Chléb a pečivo, které již prošlo tepelnou úpravou, je však určené pro rychlou spotřebu.
Průměrná česká domácnost může ročně ušetřit přes osm tisíc
Rodina o dvou dospělých a dvou dětech utratí zbytečným plýtváním potravin zbytečně zhruba 14 tisíc korun ročně. Průměrná domácnost, kterou dle Českého statického úřadu tvoří 2,33 osoby, by tak mohla ročně ušetřit až 8 199 Kč. Čísla vychází z výpočtů provedených Vysokou školou ekonomickou v Praze ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně a spolkem Zachraň Jídlo. Při výpočtu finální sumy muselo být zahrnuto mnoho proměnných.
„Mysleli jsme i na jejich složení, s dražšími potravinami se totiž plýtvá méně, rychle se kazícími zase více. Díky kvalifikovanému odhadu založenému na datech Mendelu bylo možno do výpočtu zohlednit také potraviny, které vyléváme do dřezu či toalety. Výpočet dále pracuje s inflací včetně predikce České národní banky na rok 2023 a také s kvalifikovaným odhadem vlivu skutečnosti, že již v průběhu loňského roku k nějakému poklesu plýtvání potravinami v domácnostech vlivem ekonomické krize došlo,” vysvětluje Veronika Mokrejšová z Vysoké školy ekonomické v Praze.
Zdroj informací: Zachraň jídlo z. s.; Zeelandia spol. s r.o.
Publikováno: 25. 10. 2023, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce