Co by byl domov bez pečení!

Je tu podzim a s ním i čas, kdy se zvolna přesouváme z přírody do tepla domova. K němu neodmyslitelně patří i častější pečení sladkých i slaných dobrot, kterými svým blízkým říkáme, že je máme rádi a záleží nám na nich. Pečicí maraton nabere na obrátkách, jak se začnou blížit Vánoce. A tehdy se už rozhodně neobejde bez spolehlivého pomocníka v podobě kvalitní trouby. Jak vybrat včas tu pravou?

Trouby MORA jsou již tradičně vaším spolehlivým pomocníkem nejen při vánočním pečení (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Nepodceňte velikost trouby

Až budete chtít v troubě upéct svatomartinskou husu, možná budete stát před oříškem: buď se do trouby nevejde velký pekáč s poklopem, nebo se do pekáče, který je pro troubu akorát, nevejde husa, aniž byste ji naporcovali.

Možná byste se divili, jak moc se trouby liší. Vnitřní objem se udává v litrech a najdete jej na štítku spotřebiče. V dobré troubě připravíte najednou i tříchodový sváteční oběd nebo několik plechů cukroví – ušetříte tím spoustu času a energie. 

Naprostou špičku představují nedávno uvedené nové trouby MORA, které mají inovované konstrukční řešení a nabízejí mimořádně velký objem 77 l s patentovaným klenutým vnitřním prostorem po vzoru tradičních kamenných pecí. Díky tomuto unikátnímu tvaru proudí vzduch okolo pokrmů rovnoměrně, jídlo se proto propeče stejně ze všech stran a odpadá „otáčení“ pekáčů a plechů.

Dejte pozor na výkon, ale i úspory

Nové trouby MORA jsou velmi dobře technicky řešené. Mají nadstandardně výkonná topná tělesa a plynulé nastavení teploty s přesností na jeden stupeň, a to v naprosto mimořádném rozsahu od 30 do 300 °C. Zvládnou tak všechno od šetrného rozmrazování až po přípravu domácího chleba a dokonce i pravé pizzy. I předehřívání patří k nejrychlejším na trhu – k dosažení 200 ˚C stačí jen 5 minut. Díky své chytré konstrukci a dobré izolaci jsou ale také mimořádně úsporné.

Pečicí trouby nabízejí termosondu i automatické programy
Pečicí trouby nabízejí termosondu i automatické programy (Zdroj: MORA MORAVIA, s. r. o.)

Nové vestavné trouby MORA mají velkorysý vnitřní využitelný prostor, avšak i při své extra velké kapacitě 77 l nedochází ke zvýšení spotřeby energie na pečicí cyklus. Vnitřek trouby je totiž vybaven 100% kvalitním smaltovaným povrchem, trojitý nátěr podporuje tepelnou reflexi a poskytuje dodatečnou izolaci. Toto řešení spolu s kvalitní izolací trouby a několika sklům ve dvířkách řadí nové trouby do velmi úsporné třídy A+,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Podle Jany Neuszerové prošel inovací nejen patentovaný vnitřní klenutý tvar, ale i konstrukce topných těles s navýšeným výkonem a nové je i umístění ventilačních otvorů. To všechno ovlivňuje nejen, že trouba peče dobře, ale také, že peče úsporně.

Zapomeňte na časté otevírání trouby

I když je lákavé podívat se, jak se připravovaný pokrm mění, zlátne a čím dál víc voní, zkuste odolat. Každé otevření dvířek trouby znamená pokles teploty nejméně o 20 % a vyžádá si i energii navíc potřebnou k obnovení teploty. Ale bohužel zhorší výsledek pečení. Zkušení kuchaři vědí, že zvlášť pečivu a dezertům se sněhem a jinými kypřidly kolísání teploty vysloveně nesvědčí; ztratí totiž nevratně svoji nadýchanost a vláčnost.

Proto mají trouby MORA extra velký průzor ve dvířkách a dokonce dvojité osvětlení vnitřního prostoru. Průběh pečení tak můžete sledovat zvenčí, aniž byste dvířka zbytečně otevírali a pokrm na jeho cestě k dokonalosti rušili. Navíc zůstávají dvířka díky trojitému sklu a dobré izolaci během pečení vlažná, takže nehrozí úraz ani malým zvědavým dětem.

Všestrannost znamená další kulinářská dobrodružství

Vaše nová trouba by měla mít i další vymoženosti, které vám i vašim blízkým zpříjemní život. S parní funkcí vykouzlíte úžasné nadýchané pečivo, křupavou zeleninu i šťavnaté maso a ryby. „Stačí nalít do mělkého plechu umístěného na spodní úrovni 2 dcl vody a spustit program Extra pára. Program využívá specifický algoritmus pulzního ohřevu, který napomáhá rovnoměrnému uvolňování páry během pečicího procesu,“ vysvětluje Jana Neuszerová.

Využít můžete také víceúrovňové pečení
Využít můžete také víceúrovňové pečení (Zdroj: MORA MORAVIA, s. r. o.)

Vaše kuchařské obzory rozšíří i speciální funkce pro zdravé horkovzdušné smažení bez tuku jako v horkovzdušné fritéze. A když nebudete vědět, co a jak připravit, napoví některý z automatických programů včetně pečení mražených porcí jídla bez rozmrazování. Pomocí termosondy zase získáte přehled o teplotě uvnitř pokrmu, aniž byste museli otevírat dvířka. Hodí se to třeba při přípravě steaků, rostbífu nebo drůbeže.

V kuchyni se budete cítit jako doma i díky speciálním funkcím, k nimž patří třeba dvoufázové pečení, nahřívání talířů nebo udržování hotového pokrmu v teple, dokud nezačnete podávat.

Nezapomeňte na snadné čištění

Každé jídlo zanechá nějakou stopu ve vnitřní prostoru trouby – cákance, připečené kusy jídla nebo mastné skvrny. Opravdu hodně práce ušetří programy pro automatické čištění. Například trouby MORA jsou podle modelu vybavené nejúčinnějším pyrolytickým čištěním, ekologickým čištěním EcoClean pomocí páry nebo katalytickým krytem ventilátoru.

Tip na praktickou a úspornou troubu

Extra velká 77l kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX  v bytelném nerezovém provedení vám kromě tradičního pečení otevře dveře k mnoha dalším moderním tepelným úpravám pokrmu. Disponuje funkcí páry, a proto nabídne dokonalé výsledky nejen při pečení pečiva, ale i zdravou a chutnou přípravu masa, ryb i zeleninových pokrmů. Chytrá trouba má i teplotní sondu a 22 automatických pečicích programů včetně programů pro pečení dezertů, chleba, drůbeže, pozvolné pečení při nízké teplotě nebo třeba pravou pizzu.

Vyberte pouze typ jídla a jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu v úctyhodném rozmezí 30-300 °C i správný typ ohřevu, čas přípravy a navrhne i doporučené umístění v troubě. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li páru, povrch bude křupavější. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. Velkorysý vnitřní prostor trouby je klenutý po vzoru tradiční kamenné pece a zaručuje dokonale rovnoměrné pečení i objemných jídel.

O snadné vyčištění trouby se postará parní funkce EcoClean pro odstranění větších nečistot a průběžné katalytické čištění větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více. Trouba spadá do úsporné třídy A+. 

Zdroj informací: MORA MORAVIA, s. r. o.

Publikováno: 29. 10. 2023, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce

Jsme členy mediální skupiny Prima