Využijte sychravé podzimní počasí a pozvěte přátelé na originální večeři ve stylu Dne díkůvzdání, který obvykle připadá na čtvrtý listopadový čtvrtek. Tradiční svátek však není ryze americkou záležitostí, naopak může být díky svému poslání skvělým zážitkem i u vás doma. Věřte, že setkání nad skleničkou výtečného bourbonu Wild Turkey, který k listopadovému svátku bezesporu patří, a to v kombinaci s receptem od kuchaře Huga Hromase, bude gastronomickou událostí, kterou budete chtít brzy zopakovat!
Počátky Dne díkůvzdání sahají do první poloviny 17. století, kdy připluli Otcové poutníci z Anglie do zámoří, kde plánovali začít nový život. Přicestovali v zimě bez zásob a přežili jen díky pomoci indiánů. Ti je postupně naučili pěstovat nové plodiny, na konci žní pak společně oslavil úspěšný rok plný hojnosti, tedy „Thanksgiving Day“.
Význam největšího amerického svátku je však mnohem hlubší. Nezáleží na místě, kde se nacházíte, ale s kým výjimečné chvíle trávíte. Tradičně se Den díkůvzdání slaví v rodinném kruhu, v poslední době se rozmohl trend tzv. Friendsgiving Day, kdy tento výjimečný den můžete oslavit také s přáteli. Stává se čím dál populárnějším a velké oblibě se těší i v Evropě.
Dne díkůvzdání u vás doma
Uspořádejte si letos s přáteli Den díkůvzdání trošku jinak. Friendsgiving Day bude skvělou příležitostí, kdy si budete moci užít společnost nejlepších přátel ještě před vánočním shonem. A co by k tradičnímu setkání ve stylu Dne díkůvzdání rozhodně nemělo chybět? Pečený krocan a bourbon Wild Turkey!
Krocan nejen na talíři
Značka Wild Turkey je ikonickým americkým bourbonem, jehož název je odvozen právě od lovu divokých krocanů, který tradičnímu Dni díkůvzdání předchází. Značku založili v druhé polovině 19. století irští bratři James a Johan Ripyovi. Přestože se ihned po založení museli potýkat s prohibicí, dokázali podnik udržet a nadále se zdokonalovat v produkci prémiového bourbonu.
Ve čtyřicátých letech se pak slavná Rippy destilerie přejmenovala na Wild Turkey. Psal se rok 1942, kdy se výkonný ředitel společnosti, Thomas McCarthy, při honu divokých krocanů rozhodl o svůj nový bourbon podělit se svými přáteli. Ten všem velmi zachutnal a vysloužil si tak přezdívku „divoký krocan“. A tak se zrodil bourbon dnes známý jako Wild Turkey 101. Jeho výrazná chuť je výborným základem pro klasické drinky i koktejlové novinky a díky své síle navíc skvěle funguje i v kuchyni.
Vyzkoušejte (ne)tradiční recept na pečeného krocana nebo Wild Turkey flan od kuchaře Huga Hromase, který z vašeho setkání vytvoří opravdový gurmánský zážitek. Recept pak už stačí jen okořenit originální drinkem z rukou bourbonmana a ambasadora značky Wild Turkey Jaroslava Modlíka a skvělý večer je zaručen.
Pečený krocan se sušeným ovocem a bourbonem Wild Turkey
- 1 menší krocan (do 10 kg)
- 4 dcl bourbonu Wild Turkey 101
- brambory
- hrst sena
- hrst sušených meruněk
- hrst sušených švestek
- 3 lžíce rozinek
- 2 lžíce lískových ořechů
- 3 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
Krocana si nejprve důkladně připravte. Už o den dříve ho zevnitř i zvenku důkladně potřete směsí soli a cukru. Poté nechte přes noc v chladničce. Ráno vyndejte a nechte odpočinout do pokojové teploty. Mezitím si namočte sušené ovoce do bourbonu Wild Turkey, který mu dodá šťávu a potřebný říz. Nachystejte si gril s poklopem, na jehož dno umístěte pekáček s vodou a po jeho obvodu žhavé uhlí. Krocana položte na rošt a přikryjte poklopem, aby se propekl ze všech stran. Výpek nechte odkapat do pekáčku s vodou, přičemž pára z pekáčku pomůže zabránit vysušení. V průběhu opékání vystelte litinový hrnec čerstvým senem a do vytvořeného „hnízda“ naskládejte brambory. Vše nepatrně podlijte vodou a dejte péct do měkka na žhavém uhlí.
Upečeného krocana následně rozporcujte na stehna, prsa a křídla. Podle možností ještě rozdělte každou část – stehna na horní a dolní, prsa naporcujte. Jednotlivé části umístěte do výpeku v pekáčku, zároveň přidejte sušené ovoce namočené do bourbonu a nakrájené na kostky. Maso přelejte výpekem, podávejte horké s bramborami pečenými v seně. V případě možností krocana lehce oflambujte bourbonem a na závěr posypte praženými lískovými oříšky.
Wild Turkey Flan Huga Hromase
- 100 ml kondenzovaného slazeného mléka
- 100 ml smetany na šlehání
- 200 ml plnotučného mléka
- 5 vajec
- sklenka bourbonu Wild Turkey 101
- 200 g cukru
Cukr nechte na rozpálené pánvi zkaramelizovat a horkým karamelem následně vylijte dno nádoby, ve kterém budete flan chystat. Karamel vzápětí nechte ztuhnout a vychladnout. Rozmixujte mléka se smetanou s vajíčky a výslednou směs nalijte na karamel v zapékací nádobě. Zapékací nádobu přikryjte alobalem a umístěte do pekáčku s horkou vodou. Obě nádoby vložte do trouby rozehřáté na 160 °C minimálně na jednu hodinu. Hotový flan poznáte tak, že hmota ztuhne a při lehkém zatřepání vidíte, že je kompaktní. Hotový flan nechte přes noc vychladnout a druhý den můžete servírovat.
Thanksgiving Cocktail
- 40 ml bourbonu Wild Turkey 101
- Fever-Tree Ginger Beer
- čerstvá jablka
- zázvor
- máta
- led
Do sklenice vložte kousky jablek a zázvoru, které rozmačkejte. Poté přidejte bourbon Wild Turkey 101, zasypejte ledem a dolijte mixérem Fever-Tree Ginger Beer. Ozdobte mátou, plátkem jablka a zázvorem.
Tip:
Vyzkoušet ale můžete i na přípravu jednoduší koktejly, a to například hero drink WILD BOURBON & COLA. Sklenici naplňte ledem, nalijte 4 cl Wild Turkey a dolijte Fever-Tree Distillers Colou. Ozdobte plátkem pomeranče.
Den díkůvzdání s bourbonem Wild Turkey 101
Wild Turkey vás zaujme svým nevšedním kontrastem jemnosti a síly. Chuť je nejprve sladká, s charakteristickými tóny vanilky a karamelu, poté se projeví dřevo a v závěru je patrné pečící koření a pomerančová kůra. Od svých počátků se vyrábí na základě tajné směsi kukuřice a kvalitních obilovin a následně zraje 6–8 let v dubových sudech vypálených na nejvyšší stupeň, který je označován jako „alligator char“. Číslovka v názvu odkazuje na sílu, při které je bourbon lahvován, tedy 101 proof neboli 50,5 % alkoholu.
Zdroj informací: warehouse1.cz.
Publikováno: 17. 11. 2023, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce