Chcete si odpočinout od alkoholu, ale nechcete se vzdát jedinečné chuti vína? Nabízí se popíjet třeba hroznový mošt. Ale co byste řekli na sklenku vína zbaveného alkoholu? Můžete vybírat tradičně mezi bílým, růžovým, červeným i šumivým. A v nabídce ho už mají i moravští a čeští vinaři. Jak se vlastně vyrábí? V čem se liší od hroznové šťávy?
Kdy se začala psát historie nealkoholického vína? Koncem 19. století v Německu, kdy místní vinaři nabízeli zákazníkům víno. Ti ho ovšem často z různých důvodů odmítali právě kvůli obsahu alkoholu. Proto se rozhodli zkusit vyrobit dealkoholizované víno.
A tak se zrodila alternativa vína, na níž si mohou pochutnat i řidiči, abstinenti, těhotné i kojící ženy. Ať už tedy máte jakýkoliv zdravotní, morální či naprosto osobní důvod vyhýbat se alkoholu, ale víno je pro vás srdcovou záležitostí, není třeba se ho vzdát. Dokonce si můžete pochutnat i na produktech pocházejících z našich vinic. Takže můžete mít dobrý pocit také z toho, že ušetříte uhlíkovou stopu a podpoříte místní hospodářství.
V České republice vyrábějí nealkoholická vína třeba vinařství Vinselekt Michlovský z Rakvic, Víno Hruška z moravské Blatničky nebo Bohemia Sekt ze Starého Plzence.
Běžná i nealkoholická vína mají společný začátek cesty
Nepleťte si dealkoholizované víno s vinným moštem, který se získává přímo z hroznů, ale neprochází procesem kvašení (fermentací). Víceméně všechny typy vín se totiž vyrábí stejně, u některých se odstraňuje alkohol. Jak? Většinou procesy s učenými názvy jako vakuová destilace, reverzní osmóza a dvoufázová vakuová extrakce. Během první z výše jmenované dochází k vytvoření vakua, díky němuž se odpařuje alkohol, a to max. při teplotě 35 °C. Teplota je k vínu šetrná a zároveň natolik vysoká, že umožňuje odpařování alkoholu.
Reverzní osmóza spočívá ve využití silného tlaku k filtraci vína přes membránu resp. filtr, čímž vzniknou 2 kapaliny. Jednou z nich je velmi koncentrované víno. Druhá, která je směsí vody a alkoholu, se zahřeje. Tím dojde k odstranění alkoholu a poté se zbytek tekutin přidá k vínu. Alkohol se odstraňuje až v závěrečných fázích výroby, než se začne víno lahvovat, takže se všechny procesy včetně zrání vína atp. podepíšou i na výsledném produktu.
Dvoufázová vakuová extrakce odstraňuje z vína alkohol ve dvou etapách. Směs se zahřeje na nízkou teplotu, a tím se z ní získají aromatické látky. Následně se teplota zvýší, aby se odstranil alkohol. A poté se do vína logicky zase přidají aromata, která z něj utváří jedinečný nápoj.
Revine, Viante či nealko sekt? Vyberte si bílé, červené i růžové
Jak již bylo zmíněno, i v našich krajích si můžete dopřát nealkoholické víno. Jeho průkopníkem je Miloš Michlovský. Zařízení na výrobu nealkoholického vína si dovezl z Austrálie již v roce 2011. Jeho vinařství Vinselekt Michlovský z moravských Rakvic produkuje nealko jemně perlivou řadu z čerstvých mladých vín nazvanou Revine – white (z aromatických odrůd Chardonnay, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský apod.), red a rosé (oba typy z odrůd Pinot noir, Zweigeltrebe, Frankovka, Ariana a Agni).
Rodinné vinařství Hruška se zase může pyšnit s nealkoholickou řadou nazvanou Viante. V sortimentu najdete červený Cabernet Sauvignon, bílý Ryzlink rýnský, růžové Merlot rosé i perlivé Frizzante. A u „bublinek“ ještě zůstaneme, protože nesmíme zapomenout zmínit „staroplzenecký“ Bohemia sekt. Ti nabízí 2 nealkoholické alternativy šumivých vín – tradiční Bohemia sekt a také v oblíbené růžové – Bohemia sekt Rosé se svěží ovocnou chutí s převažujícím tóny malin.
Mají nealkoholická vína méně kalorií a cukru?
Některé studie ukazují, že vína bez alkoholu obsahují většinou méně kalorií než běžná vína a také méně odvodňují. Množství zbytkového cukru ovšem sledujte na etiketě, ne vždy totiž pravidlo o nižších kaloriích platí.
Neotálejte s konzumací, po otevření vydrží jen pár dní
Pokud si pochutnáte na nealkoholickém vínu, rozhodně načatou lahev skladujte vždy zavřenou a v lednici. Trvanlivost těchto vín je znatelně kratších než s alkoholem. Neotevřená lahev nealkoholického vína ovšem vydrží v kondici i dva roky.
Zdroj informací: Vinařský fond České republiky
Publikováno: 16. 2. 2024, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce