Vánoce jsou kouzelným okamžikem, kdy se scházíme s rodinou a přáteli, abychom oslavili lásku, pohodu a radost. Středobodem těchto oslav bývá krásně prostřený štědrovečerní stůl, který ukrývá hlubokou symboliku tradic. Pojďme se podívat na to, jak vánoční tabule vypadala kdysi a jak si ji můžeme připravit dnes.
V minulosti byl štědrovečerní stůl symbolem hojnosti, štěstí a zdraví pro nadcházející rok. I proto se pozornost věnovala nejen přípravě pokrmů, ale také podobě vánočního stolu, respektive jeho čtyřem rohům. V tom prvním hospodyně umístila chléb, který měl členům rodiny zajistit dostatek jídla po celý rok. V druhém se nejčastěji umísťovala slaměnka s dary pole, což mělo rodině přinést dobrou úrodu. Ve třetím byste mohli najít peníze jako symbol blahobytu. A protože hospodářská zvířata bývala důležitou součástí rodin, nezapomínalo se ani na ně. Proto někteří do čtvrtého rohu dávali misku s kousky jídla.
Nohy stolu se svazovaly řetězem a všichni, kteří kolem stolu seděli, na něm museli mít nohy. Lidé totiž věřili, že na ně přejde síla železa a posílí tak zdraví na nadcházející rok. Na stole se také prostíralo jedno místo navíc – pro nečekaného hosta nebo osamělého pocestného či umisťovala zapálená svíčka jako vzpomínka na ty, kteří už u stolu zasednout nemohli.
Večeře bývala skromná, předkrm měl nejčastěji podobu oplatky s medem a česnekem. Jako druhý chod se připravovala polévka z luštěnin a hub. Hlavním chodem často býval hrách, houbová omáčka nebo staročeský černý kuba. K večeři se také podávala krupičná, hrachová nebo jahelná či prosná kaše. Součástí večeře bylo i sušené ovoce nebo vánočka. Kapr se na vánoční tabuli začal objevovat až v druhé polovině 19. století. Pila se káva, čaj, ale také víno, pivo a občas i pálenka.
Moderní pojetí
Dnes vánoční prostírání reflektuje moderní styl a osobní vkus každého z nás. Od elegantních ubrusů a stříbrných příborů až po přírodní dekorace. Některé symbolické prvky ale zůstávají dodnes. Tím je například červená barva v dekoracích, která symbolizuje lásku, zatímco zlaté detaily dodávají stolu pocit luxusu. Na stole v mnoha rodinách nechybí zapálená svíčka jako vzpomínka na zesnulé nebo prázdný talíř.
Současné vánoční menu je však o něco pestřejší. Hned u polévek můžeme vybírat z několika druhů. K těm nejoblíbenějším patří rybí, hrachovka nebo kapustnice. Tradičním hlavním chodem je smažený kapr s bramborovým salátem. Namísto kapra se někdy podávají řízky nebo losos a na stole nesmí chybět vánočka a cukroví.
Oblíbeným doplňkem moderní večeře jsou také přípitky. Tím je v mnoha českých rodinách Metropol Bianco, který si získává přízeň díky své hořkosladké chuti a výrazné vůni již od roku 1961. Je naprostou klasikou patřící k tradičním oslavám v průběhu celého roku. Až budete letos prostírat svůj sváteční stůl, nezapomeňte, že kromě krásných ozdob a tradic patří k dokonalé vánoční atmosféře i sklenka Metropolu, která náramně zpříjemní vaše společné chvíle. Metropol Bianco zakoupíte za doporučenou maloobchodní cenu 119 Kč v široké maloobchodní síti.
Vyzkoušejte v koktejlu:
Vánoční pohlazení
- 4 cl Metropolu Bianco
- 1 cl bezinkového sirupu
- 1 cl Becherovky
- 4 cl jablečného džusu
- 4 cl ovocného čaje
- ozdoba: badyán, sušená limeta
Metropol včetně ostatních ingrediencí jednoduše svaříme.
Novoroční políbení
- 6 cl Metropolu Bianco
- 6 cl jablečného džusu
- 2 cl griotky
- 1 cl Becherovky
- skořice, citron
Metropol společně s džusem, griotkou, Becherovkou, skořicí a citrónem také svaříme a podáváme teplé.
Receptury vytvořili barmani z českokrumlovského baru Apotheka.
Publikováno: dnes, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce