Mnoho dní, kdy je k večeru příjemně na terase či pod pergolou, nám už nezbývá. Stejně tak už není moc dní, kdy si budeme moci něco dobrého na zahradě ugrilovat s přáteli či rodinou. Tak než bude úplně chladno, vyzkoušejte ještě několik nových receptů. Zpracujete tak například cuketu, která se ve větším množství urodila na zahrádce.
Konec léta je stále ještě ve znamení sklizně zeleniny, můžeme toho využít a udělat si ji na grilu. Co takhle nějaký nový recept na grilovanou cuketu? Přeci jen cukety nepatří do oblíbeného jídelníčku ani dětí, ani některých dospěláků. Pokud ji ovšem zajímavě ochutíte, můžete docílit žádané pochoutky.
Cuketové jednohubky
Na cuketové jednohubky budete potřebovat malou cuketu, plátkový sýr, pršut či Schwarzwaldskou šunku, sůl, česnek, oblíbené bylinky a olej.
Neoloupanou cuketu nakrájíme na kolečka. Připravíme si marinádu z oleje, soli, prolisovaného česneku a oblíbených bylinek (bazalka, oregano, tymián či třeba jen pažitku a petržel). Do marinády naložíme cuketu alespoň na 1 hodinu. Pak už jen rozpálíme gril a rozložíme na rošt kolečka cukety. Jakmile jsou z jedné strany dostatečně ogrilovaná, otočíme, položíme velikostí odpovídající plátek pršutu, kousek plátkového sýry, přiklopíme druhou ogrilovanou cuketou a necháme dodělat.
Pokud se vám nechce dlouho stát u grilu, udělejte si cuketové špízy. Napichujte na grilovací jehly postupně cuketu, papriky, rajčata, lilek, žampiony, zkrátka, co naleznete doma. Jakmile máte špíz ogrilovaný ze všech stran, na závěr dejte na každý špíz kousek sýru a nechte roztavit.
Publikováno: 7. 9. 2019