S rajčaty je to všelijaké, jednou jich je nedostatek, jindy se na zahrádkách urodí nadbytek. Pokud máte rajčat letos tolik, že si s nimi již nevíte rady, zkuste si je uložit na zimu. Možností máte spousty. Od sušení, přes zavařování, až po výrobu protlaku.
Rajčata stále ještě dozrávají, ale my už nevíme, co s nimi. Je čas myslet na horší časy. Rajčata lze velice dobře zakonzervovat. Můžeme z nich například udělat kečup. Potřebujeme k tomu ze základních surovin rajčata, cibuli, jablka, sůl, cukr, ocet a pak už začít experimentovat s dalšími chutěmi. Někdo přidává koření, jako například bobkový list, nové koření, tymián, hřebíček, sladkou papriku, skořici, další vsadí na pikantní chuť a dá feferonku a česnek. Vše rozvařit, propasírovat a šup do sklenice.
Dalším ze způsobu konzervace je sušení. Sušit můžeme v troubě či v sušičce. Základem jsou kvalitní nepoškozená rajčata, která jsou dostatečně vyzrálá, ale ne přezrálá. Nakrájíme na silnější plátky a sušíme podle možností. Usušená rajčata nesmí být přeschlá, musí být na dotek pružná. Naskládáme je po vrstvách do sklenice, každou vrstvu polejeme olejem. Můžeme dát sterilovat do trouby, vydrží déle.
Publikováno: 18. 9. 2019