S podzimními sychravými dny přichází i neduhy v podobě nachlazení, rýmy a kašle. Abychom neproleželi spoustu dnů v posteli s kapesníkem a teplým čajem, měli bychom podpořit svou imunitu. Než sáhnete po léku z lékárny, zkuste nejdřív sílu přírody.
Než zamíříte do lékárny, zkuste do svého jídelníčku zařadit několik výborných antioxidantů. Ty chrání naše tělo nejen před běžnými nemocemi, ale také před volnými radikály, které mohou způsobit mnohem vážnější zdravotní problémy. A kde antioxidanty hledat? Není potřeba kupovat žádné zvláštní potraviny. Zkuste sáhnout po našich produktech, jako jsou jablka, cibule, dýně, mrkev, rajčata, listová zelenina, kopr a mnohé další.
I bylinné čaje umí podpořit imunitu
Už naše (pra)babičky vařily od podzimu do jara čaj ze šípků a sladily ho medem. 10 gramů nadrceného šípku přelijete půl litrem vody, nechte alespoň hodinu louhovat a pak ho čtvrt hodinu povařte. Přelijte přes cedník a můžete hned od rána popíjet. K obědu si pak nezapomeňte udělat říznou česnečku. Česnek byl dalším všelékem našich předků. Ničí viry i bakterie. Při vaření ale pozor. Nesmí projít varem, aby neztratil živiny. Zkuste ho přidat až na závěr do polévky a hned stáhněte z plotny. Nechte 10 minut, ať uvolní svou sílu a podávejte. Aby česnek nezpůsobil žaludeční problémy, před použitím jej rozkrojte a vyjměte vnitřní klíček. Mezi další oblíbené bylinky patří například rakytník nebo echinacea. Při vaření čaje nezapomeňte ani na zázvor a goji (neboli kustovnici čínskou). Černou kávu pak vyměňte za zelenou.
Publikováno: 11. 10. 2019