Vliv zinku na lidský organismus

Dýně se staly součástí podzimních dnů stejně, jako tomu bylo dřív u jablek a hrušek. Dýně a tykve používáme hojně nejen v kuchyni při přípravě jídel, ale také k dekorování interiérů, teras a zahrad. Mnoho lidí propadlo kouzlu dlabání dýní. Vydlabaný vnitřek se většinou vyhazuje, ale měli byste vědět, že dýňová semínka obsahují zinek, který má blahodárné účinky na naše zdraví. Proto semínka zásadně uchovávat a následně zpracovat!

Semínka z dýně nevyhazujte, jsou zdraví prospěšná (Zdroj: Depositphotos)

Zinek je obsažený téměř v každé části lidského těla. Najdeme jej ve vnitřních orgánech, v krvi, kostech, svalech i v kůži a vlasech či nehtech. Denně bychom měli přijmout cca 10 mg zinku. Ten je obsažen v krevetách, hovězím mase, játrech, rybách, nebo právě v dýňových či tykvových semenech. 

Rozříznutá dýně
Dýňová semínka obsahují zinek, který je životně důležitý pro mnoho funkcí v lidském těle (Zdroj: Depositphotos.com)

Pokud si chcete dýňová semínka upražit, je lepší zvolit nižší teplotu. Semínka pražíme omytá a osušená. Výhodnější a energeticky úspornější je zvolit pražení na suché pánvi. Můžete využít i troubu, kdy stačí semínka nasypat na plech vyložený pečícím papírem a dát do trouby. Semínka se při úpravě trochu nafouknout a zhnědnou. Mají tendenci "vyskakovat" z pánve. Ještě horké je můžeme lehce osolit. 

Dýňová polévka zdobená dýňovými semínky
Do dýňové polévky můžeme přidat opražená semínka na ozdobu i místo obvyklých krutonů (Zdroj: Depositphotos.com)

Semínka lze využít k dozdobení různých pokrmů, například dýňové polévky, ale také při výrobě domácího müsli, různých salátů a pod. 

Publikováno: 21. 10. 2019

Jsme členy mediální skupiny Prima