Netradiční domácí vaječný koňak

| autor: Redakce

S postupujícím podzimem se víc než kdy jindy toužíme schoulit do teplého domova, nejlépe se sklenkou či hrnečkem něčeho dobrého pro zahřátí v ruce. Domácí vaječný likér připravený trochu netradičním způsobem ocení i muži. Protože není vaječňák, jako vaječňák. Pojďme se pustit do výroby podle našeho receptu.

Netradiční domácí vaječňák vydrží i několik měsíců, pokud ho dřív nevypijete (Zdroj: Depositphotos)

Co budete potřebovat:

  • 70 cl kvalitního alkoholu (bourbon), může být i méně
  • 8 žloutků
  • 3 dl smetany ke šlehání
  • 3 dl smetany 12 %
  • 4 dl plnotučného mléka
  • 2 dl kondenzovaného mléka
  • 20 g mandlového cukru
  • 20 g skořicového cukru
  • 150 g cukru krystal
  • 1 dl francouzského bylinného likéru se silně kořeněnou chutí
  • na ozdobení: skořici, nastrouhaný muškátový oříšek, kakao, sekané mandle

Postup výroby domácího vaječňáku

vaječný likér
Vaječný likér můžete věnovat i jako dárek k Vánocům (Zdroj: Mora)

Na mírném plamenu zahřejeme dva druhy mléka a smetanu. Vše společně povaříme, dokud nám nezačnou po stranách vznikat bublinky. Směs se nesmí převařit, jinak by začala houstnout a mohla by se i srazit. Vše necháme zlehka ohřívat a v misce si smícháme vaječné žloutky se všemi druhy cukrů. Studená a teplá část se rozděluje z toho důvodu, aby se žloutky nepřevařily a likér se nesrazil. Lze připravit i studenou variantu, ale ta vydrží jen pár dní. Pokud zvolíme cestu tepelné úpravy, vydrží i několik měsíců. Jakmile se nám ve směsi mléka a smetany vytvoří bublinky, po troškách vmícháme do vaječné směsi. Promícháme a nalijeme zpět do hrnce a pouze prohřejeme. Už nevaříme! Promícháme s alkoholem, který funguje i jako konzervant. Bylinný likér pak dodá tóny koření. Před servírováním ozdobíme skořicí, muškátovým oříškem, kakaem nebo plátky mandlí.

Náš tip:
Recept je výhodné připravovat na sklokeramické varné desce z toho důvodu, na které lze snadno regulovat teplotu. Například model MORA VDST 647 FF nabídne čtyři Hi-Light rychlé varné zóny, které pokrm ohřejí efektivně a v krátkém čase, či velmi praktické duo zóny, rozdělené na několik okruhů různé velikosti, jež si následně můžete aktivovat podle velikosti hrnců. Skvělou funkcí, která se vám bude hodit při pomalém ohřívání mléka, je SoftMelt. Toto šetrné rozpouštění při teplotě 40 °C zajisté využijete i při rozmrazování. Navíc ukazatel zbytkového tepla vám dá jasně najevo, jestli je plotýnka stále ještě teplá.
Sklokeramická deska VDST 647 FF
Vaření na sklokeramické desce vám ušetří spoustu práce (Zdroj: Mora)

Další hobby zprávy