Jak hospodařit revolučně?

| autor: Redakce

Co můžeme přestat dělat ještě dnes? Kniha o zemědělství, která není jenom o zemědělství. Celosvětový bestseller, přeložený do dvaceti jazyků je manifestem nebojování proti přírodě a inspirací k jednání, které nenarušuje přirozený chod věcí. Ať jste partyzánský zahradník nebo vlastník užitkové zahrady, který se věnuje pomalému jídlu, nebo jen chcete zdravěji žít, něco zde najdete – možná vás to dokonce posune k tomu, abyste revoluci začali sami.

Revoluce jednoho stébla slámy je poutavou knihou o hospodaření, jídle a zdravém uvažování (Zdroj: Grada)

Přemýšlíte, co můžete přestat dělat ještě dnes? Víte, jak zamezit použití pesticidů, hnojiv a -  což je nejdůležitější - zbytečnému úsilí? Inspirujte se knihou o zemědělství, která není jenom o zemědělství. 

"Pokud si mají lidé přirozenou potravinu oblíbit, musí být dostupná lokálně za rozumnou cenu." a "Nikde jinde není lépe než na tomto světě." říká japonský farmář Masanobu Fukuoka.

Čtenáře seznamuje s přirozeným způsobem uvažování postaveném na zdravém selském rozumu a udržitelných praktikách nejen na zahradě, ale i v životě. Proto ať jste partyzánský zahradník, vlastník užitkové zahrady, biozemědělec, ekologický aktivista, příznivce slow food nebo člověk studující východní nauky zjistíte, že právě naše vzdalování se přírodě má za následek vznik neřešitelných problémů.

Nakladatelství Alferia, součást Nakladatelského domu Grada, představuje originální dílo Revoluce jednoho stébla slámy japonského farmáře Masanobuy Fukuoky. Ten čtenáře seznamuje s přirozeným způsobem uvažování postaveném na zdravém selském rozumu a udržitelných praktikách. Díky tomu je možné de facto plně zamezit využití pesticidů, hnojiv, orby a, což je možná nejdůležitější, zbytečnému úsilí.

Zahradník s úrodou zeleniny
Kniha ovlivnila velké farmáře i drobné zahradníky (Zdroj: Depositphotos)

Poutavost, jasnost a bystrost Fukuokových myšlenek vedla k tomu, že se kniha ovlivnila množství nejrůznějších lidí: farmářů, zahradníků, ekologických aktivistů, biozemědělců, příznivců slow food, lidí studujících východní nauky a dalších, kteří cítí, že právě naše vzdalování se přírodě má za následek vznik neřešitelných problémů. Z přečtení této knihy může čerpat inspiraci a nadhled i člověk, který (zatím) farmařit vůbec nehodlá. Nenechte se zpočátku odradit rýží a obilím.

Zelená knížečka o hospodaření, jídle a hranicích lidského poznání představuje radikální výzvu globálním systémům, na které ohledně našeho jídla spoléháme. 224 stran, formát 120 x 165, brožovaná vazba s klopami, 249 Kč

O autorovi:

MASANOBU FUKUOKA  (1913–2008) byl japonský zemědělec a filosof, propagátor přírodního farmaření. Jeho neinvazivní přístup měl vliv na formování permakultury a organického zemědělství, jak je známe z 20. století. Jeho metoda je založená na myšlence nekonání, přesněji přílišného neintervenování. Základních pět principů tvoří: neorání, nehnojení, nepoužívání pesticidů a herbicidů, nepletí a neprořezávání. S tímto přístupem plodila jeho pole pro mnohé překvapivé množství výnosů. Kniha Revoluce jednoho stébla je manifestem této metody. V roce 1998 na Filipínách přijal cenu Ramona Magsaysayi, která je pokládána za asijskou obdobu Nobelovy ceny.

Řekli o knize:

„Občas si přečtete knížku, která je tak inspirující a takovým požitkem, že cítíte, jak vás to nutí kráčet po ulici a křičet: ,Toto si přečtěte!‘“ Zrovna jsem dočetl Revoluci jednoho stébla slámy a každého vybízím, aby si knihu bez váhání koupil nebo půjčil.“

– TOM HODGKINSON, autor knihy The Idler [Lenoch]

„Revoluce jednoho stébla slámy je jedním ze základních dokumentů alternativního potravinového hnutí, který je nepostradatelný pro kohokoliv, kdo doufá, že porozumí budoucnosti potravin a zemědělství.“

–  MICHAEL POLLAN, autor knihy Dilema všežravce

Další hobby zprávy