Pokud chcete zažít něco opravdu autentického, nenechejte si letos ujít masopust, nebo jinak také fašank, vostatky, voračky či končiny, v některé z vesnic na Beskydsku nebo Hlinecku. Čas bujarého veselí, divokého reje masek za doprovodu břeskné dechovky a pohostinnosti domácích vás vezme za srdce. Masopust – to jsou jitrničky, malé kulaté koblihy a něco pro zahřátí. Třeba 100% přírodní, jemná a voňavá hruškovice Williams 1850 z vyhlášené odrůdy „Williams Christ-birne“ bez jakéhokoliv přidaného cukru nebo jiných ingrediencí z frenštátské destilérky FLERET.
Pozvánka na masopust
Zhusta chlapci zhusta, konec masopusta, už sa Fašank krátí, už se nenavrátí … Tento tradiční lidový svátek, spojený s veselím, hodováním a tancem, začíná po Třech králích a končí obřadním průvodem masopustních maškar před Popeleční středou. Věřte nebo ne, masopustní průvod se ve své autentické podobě ještě stále každoročně koná, a to v několika vesnicích na Moravě a v oblasti Hlinecka na Českomoravské vrchovině. Rituální obchůzka maškar přitom má přísná pravidla – co do počtu masek, jejich pořadí v průvodu i škádlivých a rozpustilých scének během masopustní obchůzky od stavení ke stavení, které mají domácím zajistit zdraví, plodnost a hojnost.
Za doprovodu dechové kapely vesnicí prochází obvyklá sestava: laufer, medvěd nebo Slaměný, nevěsta
a ženich, kobyla s rasem, Židé a Turci, kominíci i další postavy. To, že se průvod u každého domu zastaví, je pro domácí čest. Hospodář s hospodyní proto nabízejí maškarám i celému průvodu malé kulaté koblihy, uzené, jitrničky, a hlavně něco pro zahřátí: třeba štamprličku nejlepší pálenky. A hospodyně si hledí utrhnout pár stébel slámy z medvěda nebo Slaměného, které si schová – aby se ten rok urodilo a byla všeho hojnost. Bujaré veselí končívá podle regionu poražením kobyly nebo pochováním basy, po kterém následuje veselice a zábava plná dobrého jídla, pití a muziky. Ale jen do půlnoci. S úderem dvanácté totiž začne čtyřicetidenní předvelikonoční půst.
Jemná hruškovice Williams 1850 v sobě ukrývá to nejlepší ze šťavnatých, aromatických, sluncem políbených plodů odrůdy „Williams Christ-birne“, která je považována za královnu mezi hruškami. Tento přírodní destilát se 40% obsahem alkoholu vzniká podle původních, 170 let starých postupů frenštátské destilérky, a to destilací ovocných jednodruhových kvasů bez přídavku cukru nebo jakýchkoliv jiných podpůrných látek, urychlujících kvašení.
Hruškovice Williams 1850 má plnou zakulacenou chuť zralých hrušek s osvěžujícím chuťovým profilem a sladkostí, která ještě chuťový prožitek optimálně zintenzivní a podpoří. Williams 1850 si odnesla stříbrnou medaili z nejprestižnější asijské soutěže v oblasti vína a destilátů, Hong Kong Wine & Spirit Competition. Půllitrová láhev, za jejímž návrhem stojí vesmírný architekt a designér Tomáš Rousek se svou ženou Veronikou, vás potěší.
Přírodní destilát z hrušek „Williams Christ-birne“, královny mezi hruškami
FLERET Williams 1850 je 100% přírodní destilát z jediné, zato nejvíce ceněné odrůdy hrušek:
z odrůdy „Williams Christ-birne“, vyšlechtěné v Anglii už ve 2. polovině 18. století. Odtud se následně rozšířila do dalších zemí převážně mírného pásu. Pro plnou zralost, rozvinutí chutí a intenzivní aroma je ale důležité sluníčko, které u nás v dostatečné míře nemá. „V našich podmínkách nejsme schopni zajistit potřebnou vyzrálost těchto hrušek, a proto je dovážíme z jižních států, hlavně z Itálie a Španělska. Pouze hrušky, které plně dozrají na slunci, nám umožní vyrobit super-prémiový destilát s nejlepší chutí
a aromatem,“ říká Tomáš Novák, který se ve frenštátském FLERETU zaměřuje mj. na vývoj novinek
a dodává: „Sklizeň probíhá ručně v srpnu a v září; když jsou teplejší roky, i koncem července. Dokonale zralé hrušky se musí zpracovat velmi rychle, aby si uchovaly svoji prvotřídní kvalitu. Kvalitní destilát se totiž dá vyrobit jen z nejlepšího ovoce s potřebnou cukernatostí a bez jakékoliv hniloby či plísně, která by celou várku nevratně pokazila.“
Jen přírodní postupy kvašení, bez cukru a dalších látek
Hrušky se rozdrtí na rmut, který je přečerpán do předem připravených kvasných tanků o objemu 20–30 tun. Ty se ihned po naplnění hermeticky uzavřou, aby se zamezilo přístupu kyslíku, ale aby současně mohl v průběhu kvašení unikat oxid uhličitý. „Zakládáme si na tradici Fleretu a 170 let starých, osvědčených postupech, které se snažíme zachovat. Tudíž do kvasu nepřidáváme žádný cukr, ani kvasinky na podporu kvašení a vyšší produkce, protože to nepoužívali ani naši předci. Vše nám zajistí pouze příroda, tím, co dala do hrušek. Kvas pravidelně několikrát týdně kontrolujeme, měříme cukernatost a stupeň prokvašení. Kvašení trvá asi 6-9 týdnů podle vnějších vlivů a počasí, které svými výkyvy kvasný tank ovlivňuje. Po uplynutí této doby a kontrole kvasu začneme s destilací,“ prozrazuje Tomáš Novák.
Do láhve nejdříve za dva roky
Destilací se z prokvašeného rmutu – kvasu, získává asi 80% destilát. Ten se uskladňuje v nerezových zracích tancích, kde zraje a odpočívá minimálně další dva roky pro lepší rozvinutí chutí a celkového aroma. Poté jej ve frenštátské destilérce naředí demineralizovanou vodou, pocházející z vodní nádrže Šance uprostřed chráněné krajinné oblasti Beskydy, na požadovanou lihovitost 40 %. „To je ideální lihovitost, při které se dokonale rozvine fantastický chuťový profil hrušek Williams,“ uzavírá Tomáš Novák. Pak se již destilát stáčí do lahví. Cesta od utržení zralé hrušky po lahvování je tak delší než dva roky.
Hvězdný obal, světové ocenění
Hruškovice FLERET Williams 1850 se stáčí do čirých lahví s etiketou s ručně malovaným motivem, za nimiž stojí světově úspěšný vesmírný architekt a designér Tomáš Rousek se svou ženou Veronikou. Destilát byl oceněn stříbrnou medailí na nejprestižnější asijské soutěži v oblasti vína a destilátů, Hong Kong Wine & Spirit Competition. FLERET Williams 1850 patří do stálé nabídky a vyrábí se každý rok. K dostání je např. v sítích Globus.
O společnosti
Kořeny destilérky FLERET z Frenštátu pod Radhoštěm sahají do roku 1850, kdy Jakub C. Kohn založil rodinnou firmu s názvem „Velkopalírna borovičky, slivovice a lisování ovocných šťáv“. Ta zůstala v rukou Kohnových téměř 100 let a postupně se vyprofilovala jako výrobce kvalitních ovocných destilátů a likérů. Dnes je FLERET domovem především prémiových a super-prémiových 100 % přírodních ovocných destilátů, oslovujících široké spektrum zákazníků: od mladších spotřebitelů, kteří vyhledávají koktejly a speciality až po náročnou klientelu oceňující emblematickou řadu 1850 a limitované kolekce s dlouhou dobou zrání.
Publikováno: 3. 2. 2020