Symbol beránka byl velmi rozšířený už v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci, ovládané po tisíciletí pastevci. Jako symbol je neodmyslitelně spjat i s hlavním křesťanským svátkem, Velikonoci. Dnes pečeme velikonočního beránka nejčastěji z třeného nebo tvarohového těsta a zdobíme mašlí. Zkuste ale letos pojmout tento tradiční velikonoční symbol jinak! Ozdobte svůj stůl vkusným a lahodným beránkem naslano podle autorky oblíbeného blogu Live with Anny.
Co budete potřebovat?
Velkou formu na beránka, na vymazání formy trochu másla a mouky.
Šlehací mixér, troubu a varnou desku.
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 200 ml oleje
- 200 ml vody
- 2 vejce
- sůl
- 1 prášek do pečiva
Náplň
- 1 velkou cibuli
- 3 vařená vejce
- 100 g šunky
- 100 g čerstvého špenátu
- 3 stroužky česneku
- 80 g nastrouhaného sýra
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
Jak na to?
Nejprve dejte vařit vejce. Poté do velké mísy odvažte mouku, sůl a kypřicí prášek. Suchou směs promíchejte a pak přidejte vodu, olej a syrová vejce. Vypracujte těsto a nechte chvíli odpočinout.
Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte směs do beránka. Na pánvi si rozehřejte olivový olej
a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile začne cibulka mít zlatou barvu, přidejte na kousky nakrájenou šunku a ještě chvíli restujte. Pak přidejte nahrubo nakrájené listy špenátu, sůl, česnek a přiklopte. Nechte dusit, dokud špenát nezměkne. Opět se vám může hodin jedna užitečná funkce, a sice StayWarm, která udrží ideální teplotu, aby se směs dusila při nízké konstantní teplotě.
Formu si důkladně vymažte máslem a vysypejte hladkou moukou. Poté do formy rozložte půlku těsta tak, aby vám vzniklo místo na směs. Vložte vařená vejce, zasypte nastrouhaným sýrem a přidejte směs se špenátem. Navrch rozprostřete zbytek těsta a přiklopte vrchním dílem formy.
Pečte v předehřáté troubě na 190 °C 60 minut. Poté vrchní díl formy dejte pryč, snižte teplotu na 180 °C a pečte ještě dalších 10 minut. Hotového beránka nechte ve formě úplně vystydnout. Forma jej krásně pustí a půjde vám dobře vyklopit. Pokud máte horkovzdušnou troubu, pečení bude rovnoměrné; ještě lepších výsledků dosáhnete se správným tvarem trouby. Patentovaný tvar trub MORA vychází z tvaru kamenné pece. Vzduch tak proudí kolem pokrmu rovnoměrně, a váš beránek bude nadýchaný a dokonale propečený ze všech stran.
A v čem upéct?
Ideálním spojencem pro upečení nejen tohoto velikonočního beránka, ale i pro nepřeberné množství dalších pečených a grilovaných dobrot, se jistě stane vestavná nerezová multifunkční trouba MORA VT 779 BX. Ovládá se pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu, který umožňuje nastavit širokou škálu přednastavených režimů trouby a také dalších funkcí včetně přesné teploty. Výkonná multifunkční trouba v energetické třídě "A+" a objemem trouby 71 l má patnáct různých programů, nejen klasické pečení, gril s ventilátorem i bez, horkovzdušné pečení, rychlý předehřev, ale i rozmrazování nebo udržování teploty pokrmu. Pro zvýšení komfortu obsluhy je trouba vybavená třemi teleskopickými výsuvy, které umožní bezpečnou manipulaci s připravovaným jídlem, aniž byste ho museli z trouby vytáhnout, k dispozici je i dětská pojistka i bohaté příslušenství v podobě roštu, mělkého a hlubokého plechu.
A ještě něco navíc:
A protože dobré jídlo a pečení je něco, co ve většině rodin nemůže chybět, přichází MORA s celoroční akcí, kdy zákazníci získají při koupi jakékoliv vestavné trouby MORA 10 balení pšeničné celozrnné mouky zdarma až domů. Po celý rok bude také MORA přinášet tipy na zdravé recepty a cvičení od špičkových sportovkyň a ambasadorek značky MORA, Kateřiny Neumannové, Hanky Kynychové a Jany Dukátové.
A navíc, od 9. 3. do konce května, získají zákazníci při koupi vybraného setu trouby a varné desky kvalitní myčku MORA za polovinu ceny.
Publikováno: 10. 3. 2020