Frenštátská destilérka FLERET boduje

| autor: Redakce

Přesto, že se cestování od března značně zkomplikovalo, Valaši nezaháleli a vydali se do světa. Konkrétně do San Franciska na prestižní degustační soutěž destilátů světového formátu, World Spirits Competition. I když to bylo jen v zastoupení v podobě lahví, výsledek rozhodně stál za to. Přivezli si z Nového světa hned pět medailí. Řeč je o cenami ověnčených ovocných destilátech, které se ve frenštátské destilérce FLERET vyrábějí tradičními rukodělnými technikami jen z čistého ovoce, pouze přírodními postupy a dlouholetým zráním.

Z Frenštátu do San Franciska – a hned pětkrát na stupních vítězů (Zdroj: Fleret)

K medailistům ostře sledované degustační soutěže World Spirits Competition přibylo hned pět destilátů z frenštátské destilérky FLERET.

Kov nejcennější, tedy zlato, získaly dva ovocné destiláty z emblematické řady Collection 1850. Tím prvním je vlajková loď destilérky - Slivovice 1850, čirá lahodná slivovice s jemnou vůní sladkých švestek. Vyrábí se z přesně harmonizovaného poměru vypeckovaných a nevypeckovaných švestek ze sedmi odrůd slivoní, a to trojnásobnou destilací, po níž následuje minimálně čtyřleté zrání.

FLERET 1850_Williams 07l_bez_pozadi
Slivovice Williams byla oceněna dvěma medailemi (Zdroj: Fleret)

Druhé zlato si odnesla jemná jednodruhová hruškovice Williams 1850 z lahodných, šťavnatých hrušek „Williams Christ-Birne“, která prochází vícenásobnou destilací a také minimálně čtyři roky zraje. „To, co naše destiláty odlišuje, jsou původní, 170 let staré ruční postupy a úcta k dochovaným tradicím našich předků. I dnes vznikají naše destiláty jen z toho nejkvalitnějšího ovoce. Vše probíhá přírodní cestou, bez přidaného cukru nebo jiných podpůrných látek, urychlujících kvašení. A také bez přidaného průmyslového, řepného nebo ovocem ochuceného lihu v závěru procesu, což se často v odvětví děje,“ říká Tomáš Novák, který je ve FLERETU odpovědný za obchod a inovace.

FLERET 1850_Slivovice_07l_bez_pozadi
Slivovice získala nejvíc ocenění (Zdroj: Fleret)

Stříbrem se pyšní rarita - Réva pálenka z celých vinných hroznů Muškátu moravského z 22 viničních tratí nacházejících se mezi Josefovem, Dambořicemi a Boršicemi na Slovácku. Tato esence jižní Moravy se vyrábí z celých odstřapených vinných hroznů i se slupkou. Tedy nikoliv ze zbytků po lisování vína, jako třeba grappa. Výsledkem je jemná, mimořádně lahodná chuť a intenzivní vůně.

FLERET_Reva_palenka_bez_pozadi
Réva pálenka Fleret je novinka (Zdroj: Fleret)

Další stříbro si přivezla úplná novinka – regionální specialita BESKYD 1129 Willi Willi, jejíž základ tvoří čtyřletý destilát z hrušek Williams obohacený o macerát ze zeleného čaje. Bronzovou medaili si na obal připne další valašská novinka: BESKYD 1129 Cafe Cafe, což je tříletý švestkový destilát s macerátem
z kávových zrn a kakaových bobů. „Oba likéry navazují na typický nápoj valašských pastevců a staví na čistých ovocných destilátech bez přidaného lihu. Jejich chuť dál rozvíjejí maceráty z toho, co si horalé s sebou brali na pastvu: čaj a kávu. Na rozdíl od většiny likérů nabízených na trhu tedy rozhodně nejde o ochucený líh. Ten do prémiových likérů prostě nepatří. Na chuti se to ihned pozná,“ dodává Tomáš Novák.

Beskyd_1129_Willi Willi_bez_pozadi
Destilát Willi si odnesl stříbrnou medaili (Zdroj: Fleret)

World Spirits Competition je prestižní a současně i jedna z nejstarších profesionálních degustačních soutěží světového formátu. Koná se pravidelně od roku 2000 v San Francisku. Destiláty jsou posuzovány odborným panelem složeným ze znalců z řad odborné veřejnosti a profesionálů v oboru, a to formou slepých testů. Porotci ochutnávají všechny soutěžní vzorky zpravidla v březnu po tři dny, aniž by znali podrobnosti o výrobci, destilátu samotném nebo jeho ceně. Hodnocení je proto nestranné.

V letošním jubilejním 20. ročníku se o přízeň poroty ucházelo téměř 3000 alkoholických nápojů ze všech koutů světa. Kvůli pandemii ale hodnocení probíhalo trochu jinak. Degustace probíhala postupně, v několika sekvencích podle kategorií. Valašské destiláty a likéry se tak dostaly na řadu 12. května. Získaná ocenění jsou o to cennější, že způsob hodnocení vylučuje subjektivní vlivy. Medailové pozice tak vypovídají o mimořádné kvalitě destilátů na světové úrovni. Zcela výjimečnou hodnotu mají přitom zlaté medaile. Na zlato dosáhnou jen skutečně jedinečné destiláty, představující světovou špičku a udávající standard v dané kategorii. Jako je pravá valašská Slivovice 1850 z frenštátské destilérky FLERET.

Beskyd_1129_Cafe Cafe_bez_pozadi
Destilát Café získal bronzovou medaili (Zdroj: Fleret)

O společnosti

Kořeny destilérky FLERET z Frenštátu pod Radhoštěm sahají do roku 1850, kdy Jakub C. Kohn založil rodinnou firmu s názvem „Velkopalírna borovičky, slivovice a lisování ovocných šťáv“. Ta zůstala v rukou Kohnových téměř 100 let a postupně se vyprofilovala jako výrobce kvalitních ovocných destilátů a likérů. Dnes je FLERET domovem především prémiových a super-prémiových 100% přírodních ovocných destilátů, oslovujících široké spektrum zákazníků: od mladších spotřebitelů, kteří vyhledávají koktejly a speciality až po náročnou klientelu oceňující emblematickou řadu 1850 a limitované kolekce s dlouhou dobou zrání. Letos je to již 170 let od doby, kdy se ve frenštátské továrně začaly vyrábět kvalitní destiláty a jiné výrobky z místního ovoce, bylin a čisté vody. Zrodil se tak jeden výjimečný příběh z Beskyd. Více na www.fleret.cz.

Další hobby zprávy