Upečte si vánoční hvězdu s Petrou Veselou

| autor: Redakce

Zkuste si letos vyzdobit domov vlastnoručně vyrobenou vánoční hvězdou. Bude nejen krásná, ale i opravdu chutná. Proto raději rovnou vyrobte dvě – jednu můžete s dětmi a blízkými sníst, druhá bude vonět a zdobit třeba kuchyňské okno. Přesně tak to letos udělala Petra Veselá – veleúspěšná výkonnostní sportovkyně: mistryně ČR v běžeckém lyžování, duatlonu a biatlonu, mistryně Evropy v týmovém závodu Spartan Race a několikanásobná vítězka dalších extrémních závodů. Hvězdu, kterou připravila s moderátorem Evropy 2 Ondrou Urbanem, hravě zvládnete upéct ještě před svátky i vy!

Vánoční hvězda podle Petry Veselé (Zdroj: Gorenje)

Vánoční hvězda Petry Veselé

Co budete potřebovat:

  • 450 g polohrubé mouky + ještě cca 50 g na posypání
  • 180 ml mléka
  • 2 vaječné žloutky (bílky použijeme na potření hvězdy)
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g másla
  • 50 g krystalového cukru
  • 20 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • špetku soli
  • cca 200 g Nutelly
  • kuchyňský robot 
Šlehání
Suroviny zpracujeme pomocí hnětače a šlehače (Zdroj: Gorenje)

Postup:

  • Přichystáme si kvásek: ohřejeme si mléko. Pozor, nesmí být horké, ideální teplotu má, když nás prst smočený v něm nepálí. Do ohřátého mléka přidáme 2 lžičky cukru  a rozdrobené droždí. Necháme ho v teple vzejít - zvětšit objem.
  • V míse robota smícháme všechny suroviny kromě másla a pomocí hnětacího háku vypracujeme dohladka. Na závěr přidáme do těsta máslo a zapracujeme ho do těsta. Necháme robot pracovat tak dlouho, až je těsto krásně hladké a nelepí.
  • Lehce pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě zhruba hodinu kynout.
  • Následně si těsto rozdělíme na čtyři části, které si rozválíme. Pomocí kulaté formy a nože vytvoříme z každé rozválené části kulatý plát.
  • Tři pláty pomažeme rovnoměrnou vrstvou Nutelly.
  • Přichystáme si plech a pečící papír. Jednotlivé kulaté pláty naskládáme na plechu rovnoměrně na sebe.
  • Doprostřed těsta položíme malý hrneček, kterým si vyznačíme střed a kolem kterého vykrájíme 16 výsečí.
  • Zaměříme se vždy na dva pruhy těsta, které jsou naproti sobě v páru, každý proužek 2x zakroutíme (v rámci daného páru směrem od sebe) a následně je spojíme — toto budou jednotlivé cípy naší hvězdy. 
  • Na závěr již smotanou hvězdu potřeme bílkem, který nám zbyl.
  • Pečeme na 170 stupňů zhruba 30-35 minut.
9BE81798-B9BC-487C-94F4-DE7B4B1E32F7
Těsto ve formě dáme do vyhřáté trouby (Zdroj: Gorenje)

 Těsto na vánočná hvězdu Patra s Ondrou připravili pomocí robotu  v retro designu. Je nejen krásný, ale i výkonný a všestranný. Proto už odteď přenechejte šlehání, míchání a hnětení vysoce vyškolenému asistentovi!

4FDF91E7-1A37-4AC1-A796-6DECA3E1A731
Nastavíme teplotu a čas pečení (Zdroj: Gorenje)

Robot má planetární systém míchání, kdy se míchací zařízení otáčí kolem své osy, zatímco se mixovací hlava otáčí v opačném směru. Tento skvělý vynález zajistí, že se všechny složky dokonale a rovnoměrně propojí a provzdušní, a těsto nebo směs tak budou pružné a nadýchané. Mixovací nádoba z nerezové oceli o objemu 4,5 l dodává zařízení moderní a elegantní vzhled a prodlužuje jeho životnost. Průhledné víko usnadňuje kontrolu nad celým procesem, zabraňuje rozstříkávání obsahu a umožňuje plynule přidávat přísady. Nádobu jde mýt v myčce nádobí.

Vánoční hvězda 1
Upečenou hvězdu necháme vychladnout (Zdroj: Gorenje)
Vánoční hvězda 2
Hotový moučník pocukrujeme a můžeme podávat (Zdroj: Gorenje)

Robot je dodáván s hákem na těsto, šlehací metlou, plochou a flexi metlou. Můžete dokoupit i další příslušenství.

Další hobby zprávy