Využijte sílu sladkého zázraku, aneb co asi o medu vůbec nevíme

| autor: Redakce

Med, jak známo, je přírodní sladidlo, které se k nám dostává díky neúnavné píli včel. Je však nejen chutným a velmi zdravým doplňkem naší stravy, ale používá se také v kosmetice a léčitelství. Obsahuje látky, blahodárně působící na naši pleť, napomáhá při trávicích obtížích a při nachlazení či chřipce si stonání bez čaje s citronem a medem vůbec neumíme představit.

Využijte sílu sladkého zázraku, aneb co asi o medu vůbec nevíme (Zdroj: Depositphotos)

Už 80 milionů let obývají naši planetu včely, které dokážou vytvořit blahodárnou lepkavou tekutinu. Ne nadarmo se medu přezdívá "tekuté zlato“ nebo také "lék z přírody“. Působí příznivě na naše zdraví i krásu, a když se ještě smíchá se včelím pylem, vznikne směs s takřka zázračnými účinky.

Jak vlastně med vzniká?

Med vzniká z nektaru (sesbírané sladké šťávy květin) nebo z medovice (ze stromů). Včely jsou na těchto sladkých šťávách závislé a jsou pro ně jedním z hlavních zdrojů živin. Na zimu si z nich vytvářejí zásoby ve formě medu, který je pro ně v tomto období jediným zdrojem potravy.

Včela nasaje nektar či medovici, doplní ho několika vlastními enzymy a uloží do tzv. medového váčku. Následně jej donese do úlu, a tam předá "náklad“ nektaru či medovice sosákem dalším včelám, které ho uloží do buňky plástu, kde je následně zahušťován a vysušován za vyšších teplot. Tento proces trvá i několik dnů. Po zaplnění buňky a dosažení zralosti je následně med zavíčkován voskovým víčkem, což je signál pro včelaře, že je med vhodný k vytáčení.  

Pro zajímavost: 1 kg medu = cca 1 mil. navštívených květů.

Sběr pylu
Z jednoho květu nabere včelka až 2 500 pylových zrn (Zdroj: Depositphotos)

Bojovník (nejen) proti nachlazení

Příznivé účinky medu na lidské zdraví znali již starověcí Egypťané, kteří 4 tisíce let před naším letopočtem chovali včely v hliněných nádobách. Med posiluje imunitní systém, pomáhá při detoxikaci, podporuje trávení a je cenným bojovníkem proti infekcím a nemocím dýchacího ústrojí. Bývá součástí mnohých "babských receptů“. Teplé mléko s medem neboli "medvědí mléko“ odedávna zlepšovalo spánek, nakládaný zázvor v medu zase léčil při nachlazení a protizánětlivé vlastnosti lepkavé tekutiny se využívaly při hojení ran či drobnějších popáleninách.

Tip:

Vyrobte si domácí sirup proti kašli! Postup je jednoduchý, nakrájejte cibuli najemno a drobné kostičky smíchejte s medem tak, abyste je zakryli. Nechte odležet přes noc, cibule pustí do medu šťávu. Stačí jen přecedit a tekutinu pak můžete v uzavíratelné čisté (nejlépe vyvařené) sklenici skladovat v lednici. Podávejte 3× denně jednu lžičku. Do sirupu lze přidat i strouhaný zázvor nebo citronovou kůru z chemicky neošetřeného bio citronu.

Zdravý med
Med posiluje imunitní systém, pomáhá při detoxikaci, podporuje trávení a je cenným bojovníkem proti infekcím a nemocím dýchacího ústrojí (Zdroj: Depositphotos)

Okuste elixír mládí

Med má pozitivní účinky na zdraví i krásu! Díky obsahu antioxidantů zpomaluje stárnutí buněk a působí příznivě nejen při konzumaci, ale i vnějším použití. Zjemňuje a omlazuje pleť, potírají se jím rozpraskané rty, aby byly zase hedvábné, působí proti celulitidě a má blahodárné účinky na pupínky či kožní infekce. Velkou oblibu si získala rovněž medová masáž, která detoxikuje a revitalizuje a působí nejen na fyzickou stránku těla, ale také na psychiku, jelikož uvolňuje a dokáže zatočit se stresem.

Tip:

Vyzkoušejte domácí pleťovou masku z medu! Med můžete na pokožku nanést i samotný a po čtvrthodině působení jej opláchnout vlažnou vodou. Chcete-li vytvořit domácí peeling, přidejte do medu rozdrcené ovesné vločky či mletá kávová zrnka a krouživými pohyby odstraňte odumřelé buňky. Ze směsi medu a olivového oleje lze vytvořit také celotělovou masku. Po deseti minutách působení bude pokožka krásně jemná!

Maska
Vyzkoušejte domácí pleťovou masku z medu (Zdroj: Depositphotos)
Peeling
Domácí peeling z medu a rozdrcených ovesných vloček (Zdroj: Depositphotos)

Poznejte kouzlo včelího pylu

Pyl je pro včely nezbytný! Je zdrojem bílkovin, vyživuje larvy, pomáhá přežít zimu. Z jednoho květu nabere včelka až 2 500 pylových zrn. Z nich se jí na holeních vytváří hrudky, takzvané pylové rousky, které nosí do úlu. Pro vytvoření pylových rousků včela mnohdy navštíví 80 květů! Včelstvo dokáže denně nasbírat až kilogram pylu! A ten je užitečný nejen pro ně samotné, ale i pro lidské zdraví. Včelí pyl je právem považován za jedinečnou potravinu zejména pro vysoký obsah biologicky aktivních látek a cenných bílkovin, enzymů a minerálních látek. Protože pyl včelám slouží jako základní složka potravy, je z nutričního hlediska velice hodnotný. Vyniká obsahem vitaminů skupiny B, zinku a rutinu. Přispívá k celkové odolnosti organismu a podílí se na zachování fyzické i duševní vitality.

Tip:

Pořiďte si včelí pyl rouskovaný, který lze jednoduše rozpustit v medu a přidat ho do různých pokrmů či nápojů. Můžete si směsí obohatit jogurt, müsli či cereálie, ozdobit jím zmrzlinové nebo ovocné poháry. Protože je ale každé zrnko nabito aktivními enzymy a živinami, zařazujte včelí pyl do jídelníčku pomalu. První měsíc stačí jedna lžička denně, později můžete navýšit až na tři. Zvláště alergikům na pyl se doporučuje vyzkoušet zpočátku velmi malé dávky (cca 2 g denně čili polovinu čajové lžičky).

Vceli pyl rouskovany_Labeta_229 Kc
Včelí pyl rouskovaný (Zdroj: Labeta)
Pyl
Protože je každé zrnko nabito aktivními enzymy a živinami, zařazujte včelí pyl do jídelníčku pomalu (Zdroj: Depositphotos)

Vzácný produkt pilných včelek si zaslouží správné zacházení

Aby včely nasbíraly kilogram nektaru z květů pro výrobu medu, musí v průměru překonat podobnou vzdálenost, jako by sedmkrát obletěli Zemi kolem rovníku! Jedna včela za svůj život nasbírá pouhou půlku čajové lžičky nektaru, a kvůli jednomu gramu navštíví přibližně sedm tisíc květů. Vzpomeňte si na to vždy, když si budete užívat blahodárné účinky tohoto cenného produktu. Zacházejte s ním proto opatrně a s úctou! Uchovávejte med při teplotě do 25 °C v temnu a dbejte, aby na něj nesvítily přímé sluneční paprsky a aby se do něj nedostala vlhkost a nezačal kvasit. Pokud jej vystavíte dlouhodobě vysokým teplotám, může zase přijít o své výživově hodnotné látky. Nikdy jej neohřívejte v mikrovlnné troubě!

Tip:

Také včelí pyl zpracovávejte pouze při nízkých teplotách! Pokud směsí medu a pylu chcete "vylepšit“ například muffiny či brownies, využijte ji na zdobení.

Med
Nemějte obavy, když začne med krystalizovat (Zdroj: Depositphotos)

Zkrystalizovaný med je známkou kvality

Nemějte obavy, když začne med krystalizovat. Není to známka zkažení, jedná se o přirozený proces, který vás nemusí znepokojovat, naopak, jde o důkaz, že se jedná o kvalitní produkt. Pouze akátový med může zůstat tekutý déle než rok, ostatní typy medů postupně mění konzistenci a cukernatí. Je-li med dobře skladován, nemůže se prakticky zkazit. V minulosti dokonce sloužil pro konzervaci potravin. Nakládalo se do něj ovoce i ořechy. A staří Egypťané do něj dokonce "nakládali“ těla zesnulých, využívali totiž med při balzamování.

Tip:

Pokud chcete zkrystalizovaný med rozpustit, aby byl tekutější a dal se s ním například lépe sladit čaj, můžete jej vložit do vodní lázně o teplotě do 50 °C.

Další hobby zprávy