Pět pravidel pro uchovávání kvalitního vína

| autor: Redakce

Víno je malý zázrak. Cesta od výběru vhodného místa a sazeničky vinného keře přes hrozny až po láhev delikátního moku je opravdu dlouhá. A vyžaduje tolik znalostí a pozornosti, že vinaři mají svůj vlastní jazyk a své vlastní studijní obory. Není divu, že se víno stalo synonymem luxusu a silných prožitků. A stejně tak, jak je láskou k výjimečnému řemeslu prodchnut celý proces stvoření vína, je dobré vzdát úctu tomuto mimořádnému produktu lidských rukou a srdcí i poté. Během doby, kdy jej uchováváte, necháváte zrát a nakonec se z něj těšíte.

5 zlatých pravidel pro uchovávání vína

  • Víno potřebuje stálou teplotu bez výkyvů – jinou potřebuje bílé a jinou červené víno.
  • Víno si žádá stálou vlhkost – nejlépe na úrovni 70 %. Při nižší vlhkosti se korkové uzávěry vysušují, smršťují se a víno začne degradovat. Při vyšší vlhkosti hrozí šíření plísní.
  • Víno potřebuje čistý vzduch bez jakýchkoliv cizorodých pachů, který by snadno pronikl korkovými uzávěry a víno znehodnotil.
  • Víno potřebuje klid, aby mohlo vyzrát a rozvinout se. Nesnáší otřesy.
  • Uložené lahve vína je třeba chránit před slunečními paprsky a UV zářením.

„Víno je živý produkt. Na to bychom neměli zapomínat. Někdy říkám: Není nic jako skvělé víno, jsou jen skvělé láhve vína. Na všem záleží. Ale to, co nakonec rozhodne o kvalitě vína, je způsob, jakým bylo uchováváno,“ říká Andreas Larsson, nejlepší sommelier světa z roku 2007.

ASKO WCN311942G Andreas_Larsson_Sommelier_Etoile x
Andreas Larsson, nejlepší sommelier světa (Zdroj: ASKO)

Pokud máte víno rádi a nemáte skutečný vinný sklep, měli byste uvažovat o vinotéce, která pro uchovávání a zrání vína zaručí vhodné prostředí. Ale jestli máte víno cenné, nebo dokonce víno s parametry vína investičního, měla by to být vinotéka skutečně výjimečná.

{"type":"embeded","object_id":"271868"}

Prémiová vinotéka má vedle zcela mimořádného designu i takové technologie a funkce, aby poskytla sbírce cenných vín tu nejlepší možnou péči ověřenou staletími. Pojme až 190 lahví, které je možné uschovat, nechat zrát a podávat ve třech zcela oddělených zónách se samostatně ovladatelnou teplotou a optimální vlhkostí na úrovni 70 %. O prostředí bez pachů se stará uhlíkový filtr a stálé vnitřní podmínky udržuje tichý, vysoce účinný kompresor, a to bez jakýchkoliv vibrací či chvění. Pohledové skleněné dveře jsou odolné proti UV záření a chrání sbírku před škodlivými účinky světla.

Neméně atraktivní je i vnitřní uspořádání. Výsuvné dřevěné police jsou opatřeny teleskopickými výsuvy s hladkým chodem a štítky s křídou pro osobní ruční poznámky. Úchvatná je i zóna pro podávání vína s volitelným náladovým osvětlením.

164136_file_print_asko-amb-kitchen-cooling-WCC-WCN311942G_737091_serving-tray-color-fix
Zóna pro podávání vína s volitelným náladovým osvětlením (Zdroj: ASKO)
171494_file_print_asko-feature-kitchen-cooling
Pokud máte víno rádi a nemáte skutečný vinný sklep, měli byste uvažovat o vinotéce (Zdroj: ASKO)

Inteligentní vinotéka je díky mobilní aplikaci Vivino propojena s rozsáhlou databází informací o víně. Každou uloženou láhev je možné digitálně naskenovat pomocí integrovaného snímače a údaje uložit pro perfektní přehled o sbírce uchovávaných vín. Zároveň je možné využít i přístup k sommelierským tipům pro degustaci, skladování, podávání a mnoho dalšího.

{"type":"embeded","object_id":"281723"}

Vinotéka byla oceněna vůbec nejvyšší možnou prestižní zlatou iF GOLD AWARD jako jeden z nezajímavějších počinů roku 2021 s pozoruhodnou rovnováhou mezi mimořádně precizním řemeslným zpracováním a pokročilou technologií. Minimalistický design vinotéky se skleněnými dvířky, měnitelným náladovým LED osvětlením a elegantním madlem dává vinotéce dokonale splynout s jakýmkoliv obytným prostorem.

Máte rádi ledové víno?

Další hobby zprávy