Jaro je v plném proudu, ptáci zpívají, všechno kvete. Máme pro vás tip, jak využít jarní květenství a uvařit si z nich chutný sirup, který můžete použít například do lahodných limonád, které vás v létě osvěží.
Šeříkový sirup na letní limonádu
Potřebujete:
- 10 malých květenství čínského šeříku nebo 4 květenství klasického
- 1 zralé granátové jablko
- 250 g třtinového světlého cukru
- 1/2 lžičky kyseliny citronové
Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky. Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce. Květy neproplachujte, přijdete o část pylu, vůni a to nejlepší v sirupu. Granátové jablko rozpulte a na dřeň vymačkejte vše – zrníčka i šťávu do hrnce na květy. Přidejte na špičku lžičky kyselinu citronovou. Přidáváme především proto, že zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant. Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat.
Přes stejné plátýnko směs přeceďte – úplně vyždímejte do poslední kapky vše, co se povede, získáte tak silný základ na sirup. Směs oslaďte polovinou cukru a začněte zahřívat. Po svaření části tekutiny, dochuťte zbylým cukrem. Není nutné použit všechen, řiďte se svou chutí. Podle množství tekutiny lehce sirup svařte, ochuťte a zkoncentrujte tekutinu tak, aby byla sirupovitá. Pro nejlepší limonádu sirup zředíme sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidáme citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led.
Domácí levandulový sirup
Potřebujete:
- 100 g levandulových květů (nebo jiných bylinek)
- 1 bio citron
- 200 g třtinového želírovacího cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 150 g třtinového cukru
Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin. Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začněte svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
Bezový sirup
Potřebujete:
- 4,5 l vody
- 1,5 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 4 bio citrony nebo citrony bez kůry
- bezové květy
Den předem svařte vodu, a nechte ji zchladnout. Mít vše vyvařené, čisté a vydesinfikované alkoholem je klíčovým krokem k tomu, že se sirup nezkazí. Do vody naložte květy, které jste pečlivě prohlédli a odstranili případné nečistoty a přidejte plátky ze dvou citronů, a kyselinu citronovou. Druhý den scedíme a pořádně vymačkáme. Ve velkém hrnci tekutinu pár minut povaříme s cukrem a šťávou ze zbývajících dvou citronů.
V tomto bodě je důležité ochutnávání a případné doslazení / dokyselení dle vašich preferencí. Lahve i víčka dobře umyjte, a naplňte vroucí vodou z konvice až do chvíle, kdy se chystáte nalít do nich sirup. Vysoká teplota také ničí bakterie, proto se snažte po dobu celého procesu udržet vše co nejteplejší. Víčka po umytí vytřete čistým alkoholem. Vroucím sirupem naplníme lahve, vatičkou namočenou v alkoholu otřeme hrdlo, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí.
Borůvkovo-levandulový sirup
Potřebujete:
- 0,5 l borůvek
- 300 g třtinového želírovacího cukru
- 0,5 lžičky kyseliny citronové
- pár stonků levandule
- půlka citronu
- případně voda na doředění
Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme, a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.
Sedmikráskový sirup
Na cca 600 ml sirupu potřebujete:
- 500 sedmikráskových květů
- 750–1000 ml převařené horké vody (čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny)
- 400–800 g cukru
- 1 citron (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou)
- 1 vrchovatá lžička kyseliny citronové
Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou. Přidejte na plátky nakrájený citron, pokud máte v bio kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat.
Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plamenu, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených lahví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako "šťáva“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.
Rakytníkový sirup
Rakytníkový sirup není tak pracný, jak se zdá. Nejvíc nepříjemné je otrhávání bobulek rakytníku. Když ale ostříháte celé větvičky a dáte je zmrazit, půjdou sundat mnohem snáz!
Potřebujete:
- 500 g rakytníku
- 250 g třtinového želírovacího cukru
- 500 ml vody
Ať už rakytník otrháte čerstvý nebo mražený, povařte jeho bobulky pár minut ve vodě. Až lehce zchladnou, směs promixujte. Tím se dužina rozpadne a přes sítko se zbavíte semínek. Propasírovanou tekutinu stačí svařit s želírovacím cukrem, a protože rakytník je hodně kyselý, nepřidáváme už ani citron, ani kyselinu citronovou. Vroucí sirup naplníme do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujeme víčka i hrdla a po uzavření otočíme dnem vzhůru.
Malinovo-ostružinový domácí sirup
Potřebujete:
- 2,5 kg zdravého ovoce
- 2 l vroucí vody
- 50 g kyseliny citronové
- krystalový cukr
- 1 sáček konzervační pomůcky
Ovoce dobře rozmačkáme, přidáme kyselinu citronovou a přelijeme vařící vodou. Vše dobře promícháme, nejlépe v kameninové nádobě a uložíme na chladné místo na 24 hodin. Přecedíme přes čisté plátno a přidáme tolik krystalového cukru, kolik váží čistá šťáva. Znovu uložíme do druhého dne – musíme však dávat pozor a každou 1 hodinu masu promíchat, aby se cukr důkladně rozpustil. Pro jistotu nezapomeneme přidat trochu konzervačního prostředku (na toto množství – cca 5 l vystačil 1 balíček konzervační pomůcky), aby se nám šťáva nezkazila. Šťávu nalijeme do čistých lahví a dobře uzavřeme. Uložíme na chladné a tmavé místo.
Tip:
U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem. Pokud máte chemicky ošetřený citron a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.
Publikováno: 31. 5. 2021