Zabijačkové dobroty si zvládnete připravit i v panelákové kuchyni

Na jaternicích, jelítkách nebo třeba voňavé tlačence si můžete pochutnat, i když zrovna v rodině nechováte prase nebo nemáte známé na vesnici. Šikovní řezníci z Poličky, města, jehož řeznická tradice sahá až do 13. století, pro vás už od začátku letošního podzimu připravují nabídku těch nejoblíbenějších zabijačkových gurmánských dobrot.

Máte chuť na zabijačkové laskominy? Na vesnici kvůli tomu nemusíte (Zdroj: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. )

Polévka je grunt

Kdo by to neznal z úst našich babiček a prababiček – polévka je grunt. A tradiční česká dršťková to potvrzuje dvojnásob. Hodí se nejen jako první chod při obědě, ale také jako přesnídávková polévka nebo na večeři, s čerstvým pečivem dokonale zasytí. Dršťková polévka se prodává v šikovném zahuštěném stavu, ve kterém můžeme i jednotlivé porce doslova krájet a pak ředit vodou v poměru 1:2. Najdete ji v široké síti českých obchodních řetězců.

Tradiční česká dršťková polévka s čerstvým pečivem dokonale zasytí
Tradiční česká dršťková polévka s čerstvým pečivem dokonale zasytí (Zdroj: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. )

Jaternice a jelítka z Poličky – pohádková chuť

Vzpomínáte si na pohádku Obušku, z pytle ven a na „jitrnici, kterou svět neviděl“? Mistrovský Ladislav Pešek dokázal vykreslit podobu a chuť neviditelné jitrničky tak dokonale, že leckdo z diváků určitě naprázdno zamlaskal a litoval, že nemůže též ochutnat. Díky řeznickým mistrům z Poličky však můžete takové jaternice či jelítka vidět na vlastní oči a také je skutečně ochutnat. Mají příjemnou kořeněnou chuť a vůni a jsou vhodné ke konzumaci jak za studena, tak k opečení do křupavé kůrčičky. Už si to také představujete?  Tak snad to nemáte do potravin daleko!

Vzpomínáte si na pohádku Obušku, z pytle ven a na „jitrnici, kterou svět neviděl“?
Vzpomínáte si na pohádku Obušku, z pytle ven a na „jitrnici, kterou svět neviděl“? (Zdroj: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. )
Jaternice i jelítka mají příjemnou kořeněnou chuť a vůni
Jaternice i jelítka mají příjemnou kořeněnou chuť a vůni (Zdroj: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. )

Tradiční česká tlačenka

Víme, že tradiční českou tlačenkou potěšíte zejména mužské členy rodiny, ale je jasné, že je v tom leckterá žena samotné nenechá! Každopádně, tahle oblíbená česká receptura je ideální nejen jako svačina, ale třeba jako dobrota k posezení u piva nebo k večeři. Bohatá chuť vepřového masa s tradičním kořením, doplněná nakrájenou cibulkou a trochou octa, to je ve spojení s čerstvým pečivem labužnická klasika!

Tradiční českou tlačenkou z Poličky potěšíte zejména mužské členy rodiny
Tradiční českou tlačenkou z Poličky potěšíte zejména mužské členy rodiny (Zdroj: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. )

Vinná klobása jako předmět doličný!

V chladicích boxech obchodů se tváří celkem nevinně. Ale nenechte se mýlit. Dobře připravená vinná klobása z vás udělá viníky raz dva. Možná se bude u vás doma vyšetřovat, kdo snědl ten poslední kousek a nikomu jinému nenechal! Mistři řezníci ji připravují dle tradiční receptury s českým vínem a kromě klasického opečení ji doporučují vyzkoušet i v trojobalu. Tak co, jak to zkusíte vy?

Dobře připravená vinná klobása z Poličky čeká na opečení nebo jí vyzkoušejte v trojobalu
Dobře připravená vinná klobása z Poličky čeká na opečení nebo jí vyzkoušejte v trojobalu (Zdroj: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. )

Játrovou cihlu delikates zdobí ocenění za kvalitu

Milujete játrové paštiky a trápí vás, že podíl masa či jater často není to pravé „ořechové“? Máme pro vás tip na poctivý výrobek řezníků, játrovou cihlu delikates, která je nositelkou řady ocenění (Klasa, Česká chuťovka ad.)

Játrová cihla je balena do přírodního vepřového sádla. Příjemná chuť a vůně se prolíná do řeznického díla
Játrová cihla je balena do přírodního vepřového sádla. Příjemná chuť a vůně se prolíná do řeznického díla (Zdroj: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. )
Trvanlivá dunajská klobása bude vrcholem vašich gurmánských hodů
Trvanlivá dunajská klobása bude vrcholem vašich gurmánských hodů (Zdroj: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. )

Typický a originální vzhled dává této „delikatese“ velký podíl ruční práce a kvalitu jistí vysoký obsah masa a vepřových jater. Játrová cihla je balena do přírodního vepřového sádla, jehož příjemná chuť a vůně se tak prolíná do celého řeznického díla. A mimochodem, jedná se o bezlepkový výrobek!

Zdroj informací: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. 

Publikováno: 23. 2. 2022, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce

Jsme členy mediální skupiny Prima